Univerzitet Semmelweis: Ovo je korona virus uradio plućima jednog mađarskog pacijenta za 18 dana

(Fotó: Facebook / Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika)

2020. szeptember 8. [19:36]

Klinika Univerziteta Semmelweis u Budimpešti je na Fejsbuku pokazala zašto se pandemija korona virusa ne sme olako shvatiti.

Slike pluća zaraženih korona virusom su nedavno objavljene u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine. Snimci elektronskog mikroskopa pokazuju kako okrugli virus svojim pipcima prianja ćelijama.

Iako je snimak zaista važan iz naučnog aspekta, da bi se i pažnja laika privukla da se prikaže opasnost pandemije i komplikacije koje izaziva virus, sačinjeni su i snimci koji mnogo rečitije, plastičnije pokazuju običnim ljudima šta bolest radi plućima. Tako su razmišljali i saradnici Klinike Univerziteta Semmelweis pa su na Fejsbuk stranici ove ustanove objavili snimke kojima žele ukazati na opasnosti od upale pluća izazvane korona virusom.

U opisu se kaže da je „sredovečni pacijent primljen u bolnicu jer je teško disao i imao napade gušenja, stanje mu se pogoršavalo i stavljen je na respirator“. Posle tri nedelje na aparatima su sledili meseci mukotrpne rehabilitacije.

Stručnjaci su napravili 2D i 3D snimke pluća pacijenta na dan prijema u bolnicu, a sledeće na 18. dan. Na njima se vidi u kojoj meri je virus oštetio pluća.

Na 2D snimcima su zdravi delovi tamni, a na 3D snimcima ljubičasti, to su delovi pluća koji funkcionišu. Oštećeni delovi ne učestvuju u protoku vazduha – kaže se u objašnjenju.

Na kraju stručnjaci ponavljaju osnovne mere kojima se zaraza može sprečiti:

  • redovno pranje ruku,
  • održavanje distance,
  • odgovarajuće nošenje zaštitne maske. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások