Kolegijum Evropa: Počeo intenzivni kurs srpskog jezika

Savladati jezičke barijere

Dragana Lilić, Aniko Jeras i Ema Miavec iz Kolegijuma Evropa na otvaranju kursa
Dragana Lilić, Aniko Jeras i Ema Miavec iz Kolegijuma Evropa na otvaranju kursa
Poštuju se epidemiološke mere
Poštuju se epidemiološke mere
Prezentacija udžbenika
Prezentacija udžbenika
Ove godine ima 28 polaznika
Ove godine ima 28 polaznika

2020. szeptember 7. [15:39]

Dvadeset osam studenata prve godine može da usavrši svoje znanje srpskog jezika na intenzivnom kursu Mađarskog nacionalnog saveta. Uz sve mere zaštite od covida 19, polaznici će dve nedelje pohađati kurs u Kolegijumu Evropa u Novom Sadu.

Ove godine se pokazalo veliko interesovanje za intenzivan kurs srpskog jezika od 80 časova, polaznici su prvo položili test, na osnovu čega je određeno gradivo koje odgovara nivou njihovog znanja.

Žužana Sabo iz Temerina se upisala na marketinški smer Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kaže da će joj kurs pomoći da savlada komunikacijske teškoće. – Umem da govorim i razumem šta mi kažu na srpskom, ali mi je teško da hrabrije komuniciram. Nadam se da ću na kursu savladati tu jezičku barijeru – rekla nam je devojka.

Žombor Bata iz Bačkog Gradišta takođe nastavlja svoje školovanje u Novom Sadu, na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Kaže da srpski jezik govori veoma loše. – Zbog toga sam se javio na kurs. Na moje iznenađenje, na testu sam postigao sasvim dobar rezultat, i nadam se da ću u ove dve nedelje naučiti štošta – kaže mladić.

Razvijanje komunikacijskih veština na srpskom vrši Business Academy iz Niša. Direktorka jezičkog centra Dragana Lilić naglašava važnost poznavanja stranog jezika. – Jezik se uči tokom celog života, zato je važan kontinuitet. Svakog dana dolazimo u životne situacije kada nam je potrebno znanje jezika. U slučaju studenata koji su se ove godine upisali na kurs, možemo reći da raspolažu osnovnim znanjem, koje samo treba razviti, usavršiti – naglasila je Dragana Lilić.

Kurs već godinama vodi Mirjana Ivanković. Smatra da je đacima pre početka školske godine potrebna stimulacija, ohrabrenje, tome će težiti sledeće dve nedelje. – Aktiviraćemo pasivno znanje jezika, naglašavati pravilnost jezika, ali pre svega ćemo ih ohrabrivati. Veoma je važno da sada, pred početak školske godine đaci dobiju podršku, jer se većina upisala na studije koje se izvode na srpskom jeziku – rekla nam je profesorica.

Mađarski nacionalni savet od 2011. godine organizuje ovakve kurseve, što je velika pomoć budućim studentima, kaže Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS. – Verujemo da će studenti posle završenog kursa osećati da mnogo bolje znaju srpski, da će biti zadovoljni kursom i da će tokom učenja u Kolegijumu Evropa sklopiti i nova poznanstva – naglasila je Aniko Jeras.

Kurs finansijski podržavaju Vlada Mađarske, Državni sekretarijat za nacionalnu politiku i Fondacija „Betlen Gabor“.

Čila Adam

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások