Ištvan Pastor: Oni koji rade preko granice ne treba da idu u karantin

(Fotó: napi.hu)

2020. április 26. [19:09]

Oni koji rade preko granice ne treba da brinu, sistem će funkcionisati od ponedeljka – napisao je na svojoj Fejsbuk stranici u nedelju popodne predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Za one koji rade preko granice i redovno putuju između Srbije i Mađarske, a kojima je u petak određen karantin, na raspolaganju su dve mejl adrese (valentina.kalajdzic@zdravlje.gov.rs, granicna.sanitarna.subotica@zdravlje.gov.rs) da bi rešili situaciju. Još danas treba da se jave na jednu, da bi se ukinulo rešenje o karantinu.

„Da bi to uradili, treba da fotografišu i prilože pismu rešenje o karantinu, potvrdu od poslodavca (ne treba prevoditi) i dokument kojim dokazuju da imaju prebivalište u Srbiji. Na osnovu ovih dokumenata će im se rešenje o karantinu ukinuti, i neće biti problema prilikom sledećeg prelaska granice, ni u ponedeljak, ni kasnije“ – piše Pastor.

Dodao je da oni koji rade preko granice treba uvek da imaju kod sebe dva dokumenta: potvrdu od poslodavca da su u radnom odnosu u Mađarskoj (ne treba prevoditi) i dokument o prebivalištu u Srbiji (lična karta ili pasoš ili vozačka).

Od Nacionalne službe za zapošljavanje ne treba tražiti nikakav dokument.

U četvrtak su posle savetovanja kod graničnog prelaza Horgoš ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavili da od petka slobodno mogu prelaziti granicu oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice, a koji žive i rade u graničnom pojasu od 50 kilometara. Mnogi su iskoristili šansu, ali kada su se vratili u Srbiju, određen im je karantin u trajanju od 28 dana.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások