Zemlje Zapadnog Balkana planiraju obnavljanje funkcija zaustavljenih zbog pandemije korona virusa

(Fotó: EPA-EFE / Angelo Carconi)

2020. április 26. [11:33]

Betűméret:                     

Uprkos upozorenjima stručnjaka, zemlje Zapadnog Balkana planiraju da obnove funkcije koje su zaustavljene zbog pandemije korona virusa, Beograd i Skoplje razmišljaju o datumu odloženih parlamentarnih izbora, a Crna Gora, koja zavisi od turizma, priprema otvaranje plaža.

U Srbiji je za jedan dan broj zaraženih povećan sa 7483 na 7779. U nedelju su trebali biti održani opšti izbori, ali su oni zbog pandemije odloženi. Prema izveštajima štampe bi se izbori najranije mogli održati u prvoj polovini jula.

Na Kosovu je broj zaraženih povećan sa 703 na 731. U Peću i okolini je proglašen karantin, jer se broj zaraženih iznenada znatno povećao. Vlasti su ranije proglasile karantin i u glavnom gradu Prištini.

U Severnoj Makedoniji je u poslednjih 24 sata broj zaraženih povećan sa 1326 na 1367. Predsednik je najavio da će početkom maja sazvati lidere stranaka zastupljenih u parlamentu da bi se dogovorili o novom datumu parlamentarnih izbora, koji su se trebali održati 12. aprila.

U Crnoj Gori je broj zaraženih korona virusom u jednom danu povećan sa 319 na 320. Od 4. maja ponovo mogu raditi taksisti, a u naseljima gde nema registrovanih obolelih, proradiće javni prevoz. Takođe 4. maja mogu otvoriti manje radnje, muzeji, zubarske ordinacije, saloni lepote, a od 18. maja restorani, šoping centri i plaže.

U Bosni i Hercegovini se broj zaraženih povećao sa 1421 na 1486. Zbog ublažavanja mera zaštite i lepog vremena prema pisanju lokalne štampe mnogi su izašli u parkove i šetališta. Policija je saopštila da je posle ublažavanja mera karantina udesetostručen broj onih koji su se vratili u zemlju. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások