Zapadni Balkan: Relativno mali broj testiranih je pozitivan na novi tip korona virusa

I ulice Sarajeva su uglavom prazne
I ulice Sarajeva su uglavom prazne (Fotó: Anadolu Agency)

2020. április 25. [15:27]

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto.

Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan ramazana su svetilišta ostala prazna.

U Severnoj Makedoniji je broj zaraženih korona virusom povećan sa 1300 na 1326. Do sada je testirano 13 649 osoba, 9,71 odsto je pozitivnih.

Vlada Severne Makedonije daje kredite pod povoljnim uslovima mikro, malim i srednjim preduzećima za oporavak posle pandemije – saopštio je ministar finansija. Kredit od 3-90 hiljada evra na tri godine može pomoći i da se sačuvaju radna mesta, dodao je. Računa se da će privreda Severne Makedonije ove godine zabeležiti pad od 3,7 odsto.

U Crnoj Gori je broj zaraženih za jedan dan povećan sa 316 na 319; 6,27 odsto testiranih su pozitivni na virus SARS-CoV-2. Nadležni smatraju da će se sektor turizma brzo oporaviti, čim se ukinu vanredne mere. Vlada je odobrila otvaranje luka, i zaposleni u turizmu se nadaju da će letnja sezona biti uspešna, da hoteli neće ostati prazni.

U Bosni i Hercegovini je za jedan dan broj registrovanih zaraženih povećan sa 1413 na 1421: 6,63 odsto testiranih (21 432 osobe) je pozitivno na virus.

Ustavni sud Bosne je ocenio da je protivustavno što je u Federaciji uvedena potpuna zabrana kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, pa je rukovodstvo ovog dela zemlje ublažilo ovu meru, tako da i mladi i stari mogu nedeljno tri puta, određenih dana, napustiti svoj dom na nekoliko sati. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások