Ištvan Pastor: „Nadam se da nećemo morati čekati još mesec dana do potpunog otvaranja granice“

Ištvan Pastor
Ištvan Pastor (Fotó: pannonrtv.com)

2020. április 23. [19:19]

Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan.

– Proteklih nedelja je jedno od pitanja koja su se permanentno javljala bilo upravo to, kada će se stvoriti uslovi za otvaranje granice, dokle će trajati ovo stanje kada se ne može preko granice na posao. Šta će biti sa radnim mestima, sa egzistencijom? – izjavio je Ištvan Pastor.

Predsednik SVM je podsetio da je dva dana nakon uvođenja vanrednog stanja on pokrenuo to pitanje i tražio od nadležnih da pronađu rešenje za trenutak kada zajednički nastup protiv virusa omogući da mogu prelaziti granicu makar oni kojima od toga zavisi egzistencija.

– Drago mi je da se to desilo, za mene to znači da, iako polako, ali idemo prema normalizaciji života – izjavio je Pastor.

Za sada se preko granice može u svrhu rada ili zbog obrađivanja zemlje, sa posebnom dozvolom, i odnosi se na pogranični pojas od 50 kilometara.

– Praksa će pokazati kakvi su propisi potrebni da bi ovo funkcionisalo, iako se već i sada uobličava. Pojas od 50 kilometara daje dovoljno prostora i mogućnosti za kretanje. Ne verujem da ima ljudi koji sa udaljenosti veće od 50 kilometara svakodnevno prelaze u Mađarsku. Ne verujem da ima takvih koji ne mogu iskoristiti ovu mogućnost, ako imaju radno mesto zbog kojeg svaki dan moraju da putuju preko. Mi obično govorimo da Vojvođani prelaze u Mađarsku na rad, ali je značajan broj i onih koji odatle dolaze kod nas da bi vodili preduzeće, posvršavali poslove, tako da je to važno za stanovništvo sa obe strane granice.

Predsednik SVM se nada da će granični prelazi uskoro biti otvoreni za sve putnike.

– Nadam se da nećemo morati čekati još mesec dana da bi se to dogodilo. To nije političko pitanje, nije pitanje volje ili namere, nego zavisi od usaglašenih napora u borbi protiv virusa. Ja sam optimista! – izjavio je Ištvan Pastor.

Erne Nemet

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások