Otvoreni granični prelazi Horgoš, Kelebija i Bački Breg za dnevne migrante i poljoprivrednike

Peter Sijarto i Ivica Dačić danas na pres konferenciji na granici
Peter Sijarto i Ivica Dačić danas na pres konferenciji na granici (Fotó: MTI)

2020. április 23. [14:50]

Otvoreni su granični prelazi Reske–Horgoš, Tompa–Kelebija i Hercegsanto–Bački Breg za meštane pograničnih naselja Mađarske i Srbije, da oni koji rade ili obrađuju zemlju preko granice ne trpe prevelike ekonomske štete zbog posledica pandemije novog tipa korona virusa.

Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je na pres konferenciji održanoj kod Horgoša, na srpskoj strani graničnog prelaza sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem najavio: državljani Srbije i Mađarske koji rade ili obrađuju zemlju preko granice, u pojasu od 50 kilometara, ponovo mogu koristiti spomenuta tri granična prelaza. Za to će im biti potrebna potvrda da stanuju u graničnom pojasu od 50 kilometara, odnosno da im je radno mesto ili zemlja koju obrađuju u tom pojasu.

Na njihove probleme su ukazali predsednik SVM Ištvan Pastor, odnosno lokalni poslanici u parlamentu Mađarske – saopštio je Sijarto.

Dodao je da se nastavlja program ekonomskog razvoja Vojvodine koji je i do sada bio uspešan i popularan, u okviru kojeg je u Vojvodini realizovano 86 milijardi forinti investicija iz mađarskog budžeta.

Nastavljaju se i započete zajedničke infrastrukturne investicije, izgradnja železničke pruge Beograd-Budimpešta, odnosno Segedin-Subotica-Baja. Gradi se i gasovod, kojim će se gas transportovati iz Turske, preko Bugarske i Srbije u Mađarsku. Mađarska deonica treba biti završena do oktobra 2021.

Da saradnja među preduzećima dve zemlje ne bi trpela štetu, kod Eximbanke je u tu svrhu otvoren kreditni okvir od 120 miliona evra.

Sijarto je izjavio: interes Mađarske je da se Srbija uspešno odbrani od korona virusa, „jer ni mi ne možemo biti uspešni, ako nam susedi nisu“, zbog toga je Budimpešta dala zdravstvena zaštitna sredstva srpskoj vladi, vojvođanskim Mađarima i Srbima u Bosni i Hercegovini. „Mi vodimo odgovornu dobrosusedsku politiku, u čemu je jedan od najvažnijih stubova mađarsko-srpska bilateralna saradnja“ – izjavio je mađarski ministar.

U teškim situacijama se vidi „koliko su nam sudbine povezane“. Podsetio je da Mađarska i Srbija žive u uskoj međusobnoj povezanosti u Srednjoj Evropi, a uzajamni je interes da susedi budu snažni i zdravi. „Zbog toga možemo reći da što brže dođe do oporavka srpske privrede, to će biti veća pomoć za mađarsku privredu, naime Srbija nam je najvažniji trgovinski partner u regionu Zapadnog Balkana“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Sijarto je rekao da je Mađarska obezbedila tranzit preko svoje teritorije. Granični prelaz Reske-Horgoš svakog dana između 14 i 18 časova mogu koristiti državljani Srbije koji rade u Zapadnoj Evropi, ali u Mađarskoj mogu koristiti samo određenu tranzitnu putanju i benzinske pumpe.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je istakao da su odnosi dve zemlje i u ovim teškim vremenima za primer. Podsetio je i na to da su granični prelazi otvoreni na mađarski predlog, Srbija je naime sredinom marta potpuno zatvorila svoje granice pred putničkim saobraćajem.

Peter Sijarto je na kraju zamolio svog kolegu da ubuduće rade na tome da se otvore i drugi granični prelazi, ne samo ova tri. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások