Fajon: EU nije zaboravila region Zapadnog Balkana

Tanja Fajon
Tanja Fajon

2020. április 22. [15:26]

Bez obzira na nepredvidive posledice krize nastale zbog pandemije virusa kovid-19, Evropska unija ostaje snažna na svojoj poziciji da vrata EU ostaju otvorena za region Zapadnog Balkana, izjavila je poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Ona je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekla da će bogatije evropske zemlje morati da pomažu siromašnijima, kao i da će inovativni evropski odgovori i novi resursi igrati važnu ulogu u borbi protiv posledica.

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je EU najveći donator Srbije, ne samo za vreme korona virusa, već poslednjih 20 godina i da Srbija mora da bude svesna toga.

„Pomno pratimo razvoj u Srbiji i političku situaciju i još uvek imamo jasnu i snažnu ambiciju da se oni pridruže našoj porodici. Za sada smatramo da je zainteresovanost obostrana“, rekla je Fajon. Kako je zaključila, ova kriza će ostaviti puno negativnih posledica u svakoj zemlji regiona, kako u EU, tako i širom sveta.

„Svi moramo biti svesni da poštujući pravila pomažemo u spašavanju života, i vlastitih i tuđih. Drugo, pridruživanje regiona EU ostaje naš ključni prioritet, nema sumnje, pogotovo sada kada su Severna Makedonija i Albanija dobile zeleno svetlo za početak pregovora“ , rekla je ona.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások