Merkel: Treba sprečiti da se ponovi epidemiološka situacija koja bi paralisala zemlju

Angela Merkel
Angela Merkel (Fotó: Reuters)

2020. április 20. [17:18]

Nemačka je još uvek na početku pandemije korona virusa, pa su i nadalje potrebni oprez i disciplina, i treba sprečiti da opet dođe do situacije koja zahteva zaustavljanje funkcionisanja cele zemlje – izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak u Berlinu, prvog dana kada je počelo postepeno ublažavanje ograničavajućih mera.

Posle sastanka tzv. koronavirus-kabineta unutar savezne vlade Nemačke, ona je istakla da je proteklih nedelja usporeno širenje epidemije, uspeli su postići da se zdravstveni sistem ne preoptereti i da broj onih koji su ozdravili bude veći od broja aktivnih slučajeva.

Ovi rezultati, međutim, mogu da „prevare“, jer se efekat primenjenih mera uvek pokazuje tek dve nedelje kasnije u podacima koji se odnose na širenje virusa. Zbog toga pokrajinske vlade nadležne za epidemiološka pitanja po mogućnosti treba da „usko“ koriste prostor za delovanje nastao zahvaljujući merama za usporavanje širenja zaraze, inače preti opasnost da broj zaraženih počne opet rapidno rasti i da ponovo postane neizbežno zaustavljanje funkcionisanja cele zemlje – upozorila je Angela Merkel. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások