Srbija ublažava, ostale zemlje Zapadnog Balkana za sada se drže strogih zaštitnih mera

(Fotó: REUTERS/Marko Đurica)

2020. április 19. [13:24]

Srbija će već od utorka postepeno ublažavati stroge mere zaštite od epidemije korona virusa, ali većina zemalja Zapadnog Balkana ne planira da ukine ograničenja pre kraja aprila ili početka maja.

U Srbiji se od subote na nedelju povećao broj zaraženih korona virusom sa 5690 na 5994. Predsednik Aleksandar Vučić je u subotu uveče najavio da će od utorka postepeno ublažavati mere zaštite, skratiti vreme zabrane kretanja, a penzioneri koji su od sredine marta u „kućnom pritvoru“, od sada mogu tri puta nedeljno da se šetaju u okolini svog stana. Postepeno će ponovo moći otvoriti servisi, teretane, frizerski i kozmetički saloni, a od sredine maja i hoteli i gostionice. Ako ne dođe do iznenadnog povećanja broja zaraženih, u drugoj polovini maja će se obnoviti i međunarodni drumski i vazdušni saobraćaj. U ovoj školskoj godini se đaci više neće vraćati u školske klupe. Predsednik nije govorio o tome kada bi se moglo ukinuti vanredno stanje uvedeno 15. marta.

Ekonomski stručnjaci na Kosovu prognoziraju pad privrede zbog novog tipa korona virusa od 6-8 odsto, a to se može pogoršavati, ako se oduže mere uvedene zbog epidemije. Uz to, može se dodatno pogoršati inače velika nezaposlenost, koja iznosi više od 35 odsto. Na Kosovu je za dan broj zaraženih povećan sa 480 na 510.

U Severnoj Makedoniji je u protekla 24 sata broj zaraženih skočio sa 1117 na 1170. U većim gradovima će od srede na javnim mestima biti obavezno nošenje maske i rukavica. Osim ranije donacije zaštitne opreme, Kina je u subotu poklonila Skoplju 5000 testova za korona virus.

Među zemljama regiona se virus najkasnije pojavio u Crnoj Gori, a u odnosu na broj stanovništva, broj zaraženih je relativno nizak. Vlada uprkos tome za sada ne namerava da ublažava zaštitne mere. U Crnoj Gori se broj zaraženih za jedan dan povećao sa 303 na 307.

U Bosni i Hercegovini je za 24 sata broj zaraženih porastao sa 1212 na 1245. Oba dela zemlje se od epidemije pokušavaju zaštititi sličnim merama, i planiraju da sličnom dinamikom normalizuju život. Ministar unutrašnjih poslova Federacije računa na to da će krajem aprila moći ukinuti zabranu kretanja, a u Republici Srpskoj se ublažavanje mera planira posle prvog maja. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások