U zemljama Zapadnog Balkana se očekuje stišavanje epidemije

Ilustracija
Ilustracija

2020. április 18. [17:50]

Betűméret:                     

U zemljama Zapadnog Balkana se očekuje stišavanje epidemije novog tipa korona virusa, stručnjaci u regionu smatraju da posle 4. maja može polako početi normalizacija života.

U Severnoj Makedoniji je za 24 sata broj zaraženih porastao sa 1081 na 1117. Skoplje razmatra mogućnost da zabranu kretanja i posle stišavanja epidemije produži za osobe starije od 65 godina, koje bi do kraja godine mogle svoj stan napustiti samo u određeno vreme ili uopšte ne.

U Crnoj Gori nije registrovan ni jedan novi bolesnik u poslednja 24 časa, pa prema zvaničnim podacima ima 303 zaraženih. Rukovodilac instituta za zdravstvo smatra da Crnogorci nisu dovoljno disciplinovani, i da se bar deset odsto građana uopšte ne pridržava zaštitnih mera, niti vladinih odredaba. Rekao je da ako se situacija ne popravi, vlada u interesu zaustavljanja epidemije razmatra uvođenje strožih mera.

U Bosni i Hercegovini je broj zaraženih porastao sa 1164 na 1212. Rukovodstvo zemlje veruje da će međunarodna pomoć doprineti bržem stišavanju epidemije, zdravstveni sistem se naime ne bi mogao izboriti sa većim brojem zaraženih.

Na Kosovu je broj zaraženih za jedan dan porastao sa 449 na 480. Ministarstvo zdravstva se nada da će se posle 4. maja usporiti rast broja novozaraženih, i da će život polako da se vrati u uobičajenu kolotečinu. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások