Podignuta zastava Severne Makedonije u sedištu NATO u Briselu

2020. március 30. [18:26]

Betűméret:                     

Podignuta je zastava Severne Makedonije, 30. članice NATO pred sedištem vojne alijanse u Briselu. Ceremonije podizanja zastave su istovremeno održane u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i savezničkoj komandi u američkom Norfolku – saopštio je NATO u ponedeljak.

Severna Makedonija je u petak postala 30. članica Severnoatlantskog saveza, nakon što su predstavnici Skoplja deponovali ratifikacione dokumente o pristupu u ministarstvu spoljnih poslova SAD, državi depozitaru vojno-političkog saveza.

Ceremoniji podizanja zastave u ponedeljak je prisustvovao uzak krug: generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, maršal Ser Stjuart Pič, predsednik Vojnog komiteta NATO, odnosno šef delegacije Severne Makedonije pri NATO Zoran Todorov.

Jens Stoltenberg je u saopštenju objavljenom na sajtu alijanse napisao da je Severna Makedonija postala članicom velike porodice NATO, kojoj pripada već trideset nacija i skoro milijardu ljudi.

Naglasio je da je članstvo Severne Makedonije u NATO dobro za Severnu Makedoniju, za NATO, ali pozitivno deluje i na stabilnost Zapadnog Balkana. Bezbednost koju pruža članstvo nema premca, više od 70 godina čini osnovu transatlantske stabilnosti i blagostanja.

„U teškim vremenima su prijatelji i saveznici važniji nego ikada, a Severna Makedonija sada ima najbolje prijatelje i najbolje saveznike na svetu. Svi smo u većoj bezbednosti i jači zajedno, nego sami. Od sada Severna Makedonija uživa podršku svih savezničkih zemalja“ – napisao je generalni sekretar.

Bivša jugoslovenska republika Makedonija, kako se zemlja ranije spominjala u savezničkim dokumentima, dobila je poziv za započinjanje pristupnih pregovora na samitu NATO u junu 2018-e. Uslov je bio da se reši spor oko imena, koji se od 1991. vodio sa Grčkom. On je okončan u januaru prošle godine, posle čega su rukovodioci zemalja članica Organizacije Severnoatlantskog sporazuma i Severne Makedonije potpisali zapisnik koji omogućuje članstvo.

NATO je osnovan za vreme trke u naoružanju tokom hladnog rata, 4. aprila 1949. u Vašingtonu. Među osnivačima su bili SAD, Belgija, Danska, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Island, Kanada, Luksemburg, Norveška, Italija i Portugalija.

Mađarska je – uz Češku i Poljsku – vojnom savezu pristupila 1999-e.

Među glavnim ciljevima NATO stoji da će zemlje članice upotrebiti sva politička i vojna sredstva u interesu očuvanja slobode i bezbednosti zemalja članica. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások