Viktor Orban: Zaštita protiv epidemije koronavirusa će biti duga

Premijer Viktor Orban govori danas u parlamentu
Premijer Viktor Orban govori danas u parlamentu (Fotó: MTI)

2020. március 23. [17:39]

Zaštita protiv epidemije koronavirusa će biti duga, biće potrebno jako mnogo sredstava i tek smo na početku – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u ponedeljak u parlamentu, u govoru pre dnevnog reda. Govorio je i o tome da je umesto političkih polemika i razdora došlo vreme zajedništva.

Premijer je rekao da od operativnog štaba očekuje disciplinovano i razumno trošenje zaliha. Na zapadu vlada nestašica sredstava i opreme potrebne za zaštitu od virusa, pomoć se može naći samo na istoku, tamo „smo izdvojili ogromne stavke“, transporti permanentno stižu. Više od deset aviona je angažovano na tom zadatku – dodao je.

Viktor Orban se zahvalio zdravstvenim radnicima na dosadašnjim naporima i rekao da su „zaslužili poštovanje svih nas“.

Počeli smo borbu protiv širenja virusa

Organizovanje kolektivne zaštite protiv koronavirusa, usporavanje širenja epidemije, zaštita ugroženih građana, obezbeđivanje potrebnog snabdevanja, ublažavanje ekonomskih posledica i ponovo pokretanje privrede ne bi bilo moguće uz pravila koja važe u vreme mira – naglasio je premijer.

Upozorio je da se uprkos naporima celog čovečanstva ne može očekivati da se u dogledno vreme pronađe vakcina protiv ovog virusa. „Mi Mađari smo odlučili da umesto čekanja na vakcinu počnemo borbu protiv širenja virusa“ – rekao je Orban.

Sada svi treba da napuste svoju komfornu zonu, jedno vreme treba drugačije živeti, ponašati se, drugačije se organizovati. Zbog toga su uvedene vanredne mere, što omogućuje vladi da organizuje samoodbranu Mađarske.

Za održavanje reda se može mobilisati oko 140 hiljada ljudi

Trenutno se u zemlji u vezi epidemije koronavirusa može mobilisati oko 140 hiljada ljudi – rekao je Viktor Orban.

Tu su uračunati članovi uniformisanih organizacija, građanske straže, dobrovoljci. Vojska učestvuje u zaštiti granica, kako aktivni, tako i rezervni sastav.

Međutim, humanost mora važiti i u teškim okolnostima, susedi treba da budu i prijatelji. „Zato i sada mogu da računaju na nas, ako se sada budemo borili zajedno, kasnije možemo postati i prijatelji po oružju“ – formulisao je premijer. Rekao je: tražio je garancije od Rumuna da kojom dinamikom oni budu propuštali svoje građane koji stižu iz Mađarske, tom dinamikom će i Mađarska propuštati putnike za Rumuniju preko austrijsko-mađarske granice. Policija je do sada uspešno sprovodila ovo „prevođenje“, ocenio je premijer.

Zajedništvo umesto političkih polemika

Umesto političkih polemika i razdora došlo je vreme zajedništva – rekao je Orban.

Prvi zadatak ekonomskih mera je da se ublaži usporavanje privrednih aktivnosti, kasnije će biti potrebne nove mere za ponovno pokretanje privrede. Premijer je predstavio ekonomske mere donete prošle nedelje, i najavio nove.

Rekao je da je u privredi najvažnije sačuvati radna mesta i što pre pronaći nova za one koji izgube posao. Slična situacija je vladala i posle 2010-e, tada su je uspeli rešiti, tako će biti i sada – rekao je.

Naglasio je važnost saradnje, jer ovo je zadatak koji niko nije u stanju da reši sam. Svi snose odgovornost, svi treba da učestvuju.

Orban je rekao: koronavirus se pojavio u Aziji, ali su ga doneli i u Evropu, što u današnje vreme teško da se moglo izbeći. Protiv virusa danas ne postoji efikasno sredstvo, iako ga širom sveta užurbano istražuju, i Mađarska učestvuje u tim naporima. Ali u bliskoj budućnosti neće biti vakcine.

„Mi Mađari smo odlučili da umesto čekanja na vakcinu počnemo borbu protiv širenja virusa“ – izjavio je premijer.

U uobičajenom poretku bi bilo nemoguće organizovati „kolektivnu samoodbranu“. To, kao i usporavanje širenja epidemije, zaštita ugroženih građana, obezbeđivanje potrebnog snabdevanja, ublažavanje ekonomskih posledica i ponovo pokretanje privrede ne bi bilo moguće uz pravila koja važe u vreme mira – izjavio je premijer.

Sada svi treba da napuste svoju komfornu zonu i drugačije organizuju svoj život. Zbog toga je uvedena vanredna situacija, što omogućuje vladi da organizuje zaštitu koja se sprovodi na četiri linije: vojnoj, policijskoj, zdravstvenoj i ekonomskoj liniji.

Zaštita od koronavirusa će biti duga, biće potrebno jako mnogo sredstava, i „tek smo na početku“.

U zemlji ima 1,5 miliona lekarskih maski

U vezi zdravstvenih mera premijer je rekao da u zemlji ima 1,5 miliona lekarskih maski, dnevno se proizvodi 25 hiljada, i ako sve ide po planu, biće i 80 hiljada – rekao je Viktor Orban u govoru pred parlamentom. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások