Fon der Lajen: Osim stručnjaka su u početku svi potcenili opasnost od novog koronavirusa

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen

2020. március 18. [19:33]

Osim stručnjaka su u početku svi potcenili opasnost od novog tipa koronavirusa (SARS-CoV-2), ali donosioci odluka sada već znaju da je težište svetske zaraze premešteno u Evropu – izjavila je u intervjuu jednom nemačkom listu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U intervjuu objavljenom na portalu lista Bild Ursula fon der Lajen je naglasila važnost 30-dnevne zabrane putovanja u celu Evropsku uniju, jer treba sprečiti da oni koji dolaze izvana svojim eventualnim bolestima dalje pogoršaju položaj i inače preopterećenog zdravstva.

Pošto je, međutim, trenutno Evropa centar svetske zaraze koronavirusom koja je počela u Kini, zabrana ulaska je važna i zato što bi ljudi koji dođu i eventualno se zaraze, a potom ponovo otputuju, bili opasnost po ceo svet.

Mere bezbednosti koje su ovih dana uvedene bi se pre dve nedelje još činile „drastičnima i preteranima“, jer osim stručnjaka niko nije umeo pravilno proceniti opasnost, ali „sada smo već shvatili da su potrebne“.

Mere su veoma stroge, ali mislim da stanovništvo dobro sarađuje“ – izjavila je Ursula fon der Lajen. Rekla je da će verovatno sve više zemalja uvoditi zabranu kretanja. Zemlje „u istom ritmu, sa razlikom od dva-tri dana“ uvode sve strože mere bezbednosti.

U vezi toga da je francuski predsednik Emanuel Makron borbu za usporavanje širenja zaraze nazvao ratom, Fon der Lajen je izjavila da ona taj izraz doduše ne bi koristila, ali shvata motive francuskog predsednika. Koronavirus je „tajanstveni protivnik, nevidljiv, nema boju, ukus, ali vidimo da se širi neverovatnom brzinom, i ne znamo kakvom snagom se obrušava na pojedince“ – rekla je demohrišćanska političarka i dodala: dok deo zaraženih uopšte ne pokazuje simptome, drugi u kratkom roku umiru od virusa Covid-19.

Govoreći o paničnoj kupovini, ona je naglasila da shvata prve reakcije ljudi, ali smatra da bi se posle emotivnih odluka trebalo osloniti na zdrav razum. Snabdevanje stanovništva je obezbeđeno, pa je potrebno kupovati sa one namirnice koje zaista trebaju – rekla je Ursula fon der Lajen. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások