Novi Sad: Akademik Imre Bori dobija ulicu

Imre Bori, istoričar književnosti, univerzitetski profesor, kritičar, urednik
Imre Bori, istoričar književnosti, univerzitetski profesor, kritičar, urednik (Fotó: wikipedia)

2020. március 17. [19:05]

U Novom Sadu će jedna ulica poneti ime akademika Imrea Borija, o tome je danas donela odluku Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine grada. Osim pisca, istoričara književnosti rodom iz Bačkog Gradišta, koji je živeo u Novom Sadu, svoju ulicu će dobiti i pedijatar Đura Jovanović Kinder i matematičar, astronom Milutin Milanković.

Porodica Imrea Borija je sa radošću primila vest, Agneš Ozer, akademikova ćerka je Radiju Novi Sad izjavila da je dobar osećaj što su aktivnosti njenog oca izazvale pažnju, kako knjige, tako i rad na Katedri za mađarski jezik i književnost i Institutu za hungarologiju.

– Veći deo života je proveo u Novom Sadu. Nadamo se da će se zapaziti i oni, u širem krugu, koji su se naučno bavili književnošću i kulturom Mađara u Vojvodini. Sigurna sam da će se ovaj red nastaviti, jer ima još ljudi koji su zaslužili da neka ulica u Novom Sadu ponese njihovo ime – rekla je Agneš Ozer.

O nitima koje su njenog oca vezivale za Novi Sad, ona je rekla da je tu pohađao višu školu, a kada je 1959-e osnovana Katedra za mađarski jezik, i tamo se upisao, gde je kasnije postao asistent. Od 1960-e, kada se porodica iz Subotice preselila u Novi Sad, on je Novi Sad smatrao svojim gradom. Ponašao se, osećao i živeo ovde kao pravi Novosađanin.

Ime Imrea Borija će dobiti jedna ulica u delu grada Telep.

Čila Adam

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások