Ištvan Pastor: Radimo na sistemu koji će u ovoj situaciji pomoći starijima

(Fotó: pannonrtv.com)

2020. március 17. [14:27]

Vlada je donela odluke, a život stvara situacije za koje nema pravila. Zbog toga treba kombinovati osnovne smernice i zdrav paorski razum.

To je izjavio u jutarnjoj emisiji Subotičkog mađarskog radija Ištvan Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je istakao: život se menja, ali se svi moraju ponašati odgovorno i pridržavati mera vanredne situacije. Uskoro će se organizovati sistem koji će omogućiti da se snabdeju oni koji sada ne smeju napuštati svoj dom.

„Treba se ponašati racionalno, paziti na sebe i jedni na druge, pridržavati se pravila koja nalaže zdrav paorski razum. To je vanredno u ovoj situaciji.“ Tako je govorio o vanrednoj situaciji povodom virusa COVID-19 Ištvan Pastor.

Predsednik SVM je u jutarnjoj emisiji Subotičkog mađarskog radija rekao: treba stvoriti nova pravila ponašanja, koja su u skladu sa ciljem zbog kojeg su vanredne mere uvedene.

Istakao je: radi se na tome da na teritoriji Vojvodine reše snabdevanje onih koji sada ne smeju napuštati svoje domove.

„Voleli bismo uspostaviti sistem u kojem će volonteri pomagati onima koji ne smeju na ulicu, jer im pravila to ne dozvoljavaju. Tražimo osnovce, srednjoškolce, mlade i ne tako mlade, koji imaju energije da pomažu starim osobama u svom okruženju, da im kupuju, odu u apoteku, da im pozvone i makar razgovaraju sa njima, da obave osnovne stvari. Smatram da je to veoma važno.“

Pastor je rekao da se život promenio u odnosu na ono na šta su se ljudi navikli. Promenila se svakodnevica i onih koji uče u Mađarskoj. Smatra, međutim, da nema prepreka da se vrate kućama, jer su škole i tamo zatvorene. Oni pak, koji zbog posla redovno prelaze granicu treba da se ponašaju odgovorno.

„Sa njima je situacija, nažalost ta, da sa time treba prestati. Obe strane granice su praktično zatvorene. Državljani mogu da odu kući. Jeste da mi imamo pasoš, i državljani smo u obe zemlje, ali osim državljanstva obaveza onog koji se vraća kući je da se pridržava pravila karantina.“

Školska godina je praktično završena, i sasvim sigurno se neće ponavljati – naglasio je Ištvan Pastor. Nastavnici koji podučavaju na mađarskom jeziku su se pripremili i pronaći će način da deci predaju gradivo koje ona moraju savladati. A novi sistem sa modernim elementima, oko koga se vodi usaglašavanje, za par dana će moći stupiti na snagu. (pannonrtv.com)

pann

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások