Orban: Zatvaraju se granice Mađarske za putnički saobraćaj

Od ponedeljka u ponoć će biti zabranjene sve manifestacije

Viktor Orban
Viktor Orban

2020. március 16. [14:16]

Zatvaraju se granice Mađarske za putnički saobraćaj, u toku su međunarodna usaglašavanja po tom pitanju. Sve manifestacije se otkazuju. Restorani, kafići, radnje mogu raditi do 15 časova – izjavio je premijer Viktor Orban u parlamentu u govoru pred početak dnevnog reda.

Na teritoriju Mađarske ubuduće mogu ući samo mađarski državljani.

Premijer Viktor Orban je pozvao na zajedničko delovanje, nacionalno jedinstvo u borbi protiv koronavirusa u govoru u parlamentu pre početka dnevnog reda.

Premijer je naglasio da su najbolje šanse ako se ujedinimo. Rešavanje epidemije koronavirusom će biti dugo i teško, život sledećih meseci neće biti onakav kako smo se navikli – rekao je premijer.

Orban je rekao da će sledećih meseci biti najvažniji angažman onih koji rade u zdravstvu i u oblasti redarstva. Premijer im se zahvalio na požrtvovanju, i zamolio građane da im pomognu u vršenju njihovih obaveza.

Od ponedeljka u ponoć će biti zabranjene sve manifestacije, sportski događaji se mogu održati eventualno bez publike, ako se organizatori toga prihvate – najavio je Orban.

Zatvoriće se mesta za zabavu, bioskopi, kulturne institucije će uvesti opštu zabranu posećivanja – dodao je premijer. Restorani, kafići, radnje mogu raditi samo do 15 časova, izuzev prodavnica hrane, drogerija i apoteka.

Cela mađarska privreda će imati problema, ali ne istovremeno: postoje grane gde je zlo već „pokucalo na vrata“ – rekao je Viktor Orban u parlamentu.

To se pre svega odnosi na turizam i ugostiteljstvo. Ministar bez portfelja Andrea Bartfai-Mager je već zamoljena da se konsultuje sa predstavnicima ugroženih grana da bi što pre mogli uvesti mere pomoći.

Orban je posebno naglasio potrebu da se sačuvaju radna mesta, ali je rekao i da epidemija prekraja i budžet i privredne planove. Budžet se na svim nivoima mora nanovo planirati, što je zadatak ministra finansija.

Premijer je predložio da se zbog epidemije koronavirusa osim porodičnih okupljanja otkažu svi sastanci. Poručio je starim osobama, roditeljima, dedama i bakama da su oni posebno izloženi opasnosti od zaraze, i zbog toga ih je zamolio da budu posebno oprezni. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások