I Ištvan Pastor je praznični govor održao putem televizije

Ištvan Pastor
Ištvan Pastor (Fotó: Pannon RTV)

2020. március 16. [0:01]

Betűméret:                     

Postoji jedna mađarska izreka koja izražava inat, a vodi poreklo od 1848-e. Svi je razumemo i mislimo na isto: na nacionalno samoopredeljenje, suverenitet i važnost naroda – istakao je u prazničnom govoru povodom 172. godišnjice revolucije i oslobodilačke borbe 1848-1849-e predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u nedelju u Subotici.

Pošto je vlada Srbije u interesu zaustavljanja epidemije novog tipa koronavirusa u sredu zabranila skupove u zatvorenom prostoru veće od sto učesnika, otkazana je i centralna svečanost povodom 15. marta. Manje manifestacije na otvorenom i polaganja venaca su organizovana, a Ištvan Pastor je govor održao putem televizije. Naglasio je da praznične manifestacije nisu u potpunosti otkazane, jer „u protekle 172 godine je bilo bezbroj slučajeva kada su dnevni izazovi bili veliki, a uspomena na ´48-u dala snagu Mađarima“.

„Martovske ide 1848-e su praznik odrastanja mađarske nacije. Bio je to dan kada je zakoračila u modernu istoriju Evrope kao odrasla i ravnopravna nacija“ – naglasio je Pastor.

Miting u nedelju je trebao označiti i početak izborne kampanje SVM, pa je Pastor govorio i o izborima. Naglasio je da se odlučio za jubilej revolucije i oslobodilačke borbe 1848-1849-e bude početak kampanje, jer veruje u snagu praznika.

„Borba se uvek vodi za dušu ljudi. Onaj koji osvoji dušu ljudi, osvojiće budućnost, ili gurnuti nacije u provaliju“ – nastavio je. I o tome su uvek odlučivali ljudi, jer u ovoj borbi ne može pobediti ni jedan političar, nego isključivo ljudi koji donose odluke.

Ištvan Pastor je izjavio da je SVM jedina organizacija u Vojvodini koja može da sprovede volju Mađara.

U Srbiji će se prema planovima opšti izbori održati 26. aprila, ali je predsednik Aleksandar Vučić najavio da se može desiti da se izbori odlože za nekoliko nedelja zbog epidemije. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások