Ader: Sloboda i odanost čine snagu 15. marta

Predsednik republike Janoš Ader i predsednik parlamenta Laslo Kever ispred zgrade parlamenta gde je podignuta nacionalna zastava
Predsednik republike Janoš Ader i predsednik parlamenta Laslo Kever ispred zgrade parlamenta gde je podignuta nacionalna zastava (Fotó: MTI)

2020. március 15. [23:37]

Sloboda i odanost čine snagu 15. marta – izjavio je predsednik Mađarske Janoš Ader u prazničnom govoru koji je prenosila televizija u nedelju.

Predsednik je obzirom na epidemiju koronavirusa zamolio građane da slave i sećaju se kod kuće. „U skromnijim okolnostima, zabrinutiji nego pre, ali sa nadom“ – kako je rekao.

Janoš Ader je istakao da ako su Mađari pre 172 umeli da veruju jedni u druge, onda „i danas možemo da računamo, da se oslonimo jedni na druge“.

Predsednik je rekao da je uprkos istorijskoj distanci 15. mart blizak svima, jer je to dan kada je rođena građanska Mađarska. „I zbog toga boli što ne možemo slaviti onako kako smo navikli, kako volimo“ – rekao je.

Ader je istovremeno podsetio da nije ovo prvi put da izostane zajedničko slavlje. „Istorija je već donela nekoliko tihih praznika“ – kako je formulisao.

Već prva godišnjica 15. marta nije mogla biti ispunjena radošću: 1849-e je zemlja vodila oslobodilački rat da bi sačuvala godinu dana ranije izvojevana dostignuća. Bilo je i decenija kada se nije moglo slaviti.

Prema Aderu, međutim, danas ipak nema ni jedne generacije u Mađarskoj koja ne poznaje Petefija, Košuta, Baćanjija, Tančića, 12 tačaka ili Petefijev poziv na ustanak. Istorija revolucije 1848-49-e je puna izuzetnih ljudskih dostignuća, zbog kojih je prošlost za nas i danas živa.

„Puna ljudi, koji nisu samo umirali za Mađarsku, nego i živeli, radili, borili se za nju“ – rekao je predsednik. Zbog njihove žrtve, hrabrosti živi uspomena 1848-49-e, „u pričama, ljudskim licima 15. marta prepoznajemo sebe, jer njihove želje, ideali su i naši ideali“.

1848-49-a nije bila samo revolucija, hrabra borba za slobodu: bila je to promena koja se desila u duši zemlje, u celini nacije. Mart 1848-e je doneo radost slobode, lepotu samoopredeljenja, građanski razvoj, uzvišeni osećaj uzajamnog pripadanja jedne zajednice – rekao je predsednik republike.

„Slavimo ovaj dan, koji za sve nas znači isto, slavimo to da je jedan narod postao nacija! Čuvajmo uspomenu na one kojima možemo zahvaliti da nam svako proleće može biti praznik slobode, odanosti i nade!“ – završio je govor Janoš Ader. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások