Crna Gora zatvorila luke, Severna Makedonija proglasila vanrednu situaciju, virus se pojavio i na Kosovu

Ilustracija
Ilustracija

2020. március 13. [20:30]

Na Zapadnom Balkanu još samo u Crnoj Gori nije registrovano prisustvo virusa COVID-19, ali se u regionu uvode razne mere u interesu zaustavljanja epidemije: zabranjena su masovna okupljanja i manifestacije, zatvoreni su neki granični prelazi, zatvaraju se škole, Crna Gora je zabranila uplovljavanje kruzera i jahti u morske luke, a u Severnoj Makedoniji je u nekim delovima zemlje proglašena vanredna situacija.

Sve zemlje Zapadnog Balkana se trude da uvedu mere kojima će sprečiti ili usporiti širenje zaraze, ali uprkos tome se broj zaraženih povećava iz dana u dan. U petak uveče je u Srbiji bilo 35, u Bosni i Hercegovini 18, u Severnoj Makedoniji 13 registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom. Virus se pojavio i na Kosovu, kod jedne Italijanke i jednog muškarca sa Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkazao posetu Berlinu, u ponedeljak će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel voditi razgovore putem video veze. Otkazana je i poseta princa Čarlsa, koji je sledeće nedelje trebao otputovati u Bosnu.

Lideri zemalja u regionu su najavili da će se izolirati svi potencijalni bolesnici, svoje državljane koji dolaze iz zemalja gde vlada epidemija stavljaju na dve nedelje u karantin, a stane državljane koji dolaze iz istih uopšte ne puštaju u zemlju. Vlasti pozivaju građane da ako mogu, u sledećem periodu ne putuju nikuda. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások