Mađarska: Granica se štiti toplotnim kamerama, dronovima i radarima

Dronovi u zaštiti granice
Dronovi u zaštiti granice

2020. január 17. [18:46]

Betűméret:                     

U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u Hercegsantou.

Bakondi je na konferenciji za štampu rekao da je povećan broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice u sektoru koji nije zaštićen ogradom u županiji Bač-Kiškun, da je promenjena ruta ilegalnih migranata, kao i njihov sastav prema državljanstvu.

Najveća aktivnost se opaža u regionu tromeđe Srbije, Hrvatske i Mađarske, pošto taj deo mađarske granice ne štiti ograda. Sektor granice u županiji Bač-Kiškun je dug oko 113 kilometara, od toga je 102,5 kilometara zaštićeno ogradom. Delom zbog terena, a delom zbog kretanja divljači, međutim, na 10,5 kilometara granice se ne može izgraditi nikakva tehnička prepreka.

Glavni savetnik za unutrašnju bezbednost je objavio sledeće podatke: na teritoriji županije je 2018-e godine bilo 3477, a prošle godine 11 535 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a samo tokom januara ove godine ih je registrovano već 1353.

Na prelazu Hercegsanto (Bački Breg), gde mogu saobraćati samo automobili, a kamioni ne, nisu primećeni pokušaji protivpravnog prelaska granice, međutim, kod železničkog prelaza Kelebija i drumskog prelaza Tompa jesu.

Đerđ Bakondi je rekao da se promenila ranija tendencija da ilegalni migranti iz Srbije prelaze u Bosnu, potom preko Hrvatske i Slovenije pokušavaju stići do Zapadne Evrope. Danas u prilično velikom broju stižu iz Bosne u Srbiju, i odmah dolaze u Vojvodinu, u blizinu mađarske granice i tipično pokušavaju da istu ilegalno pređu glavnim saobraćajnicama, kao što je Hercegsanto.

Promenjen je i sastav migranata: ranije su uglavnom stizali državljani Avganistana, Irana, Pakistana, u manjem broju Sirije, Iraka i drugih zemalja, a danas su ponovo – kao 2015. –, većinom Sirijci, a veliki je i broj onih koji nepoznatim putevima stižu iz Severne Afrike.

Ilegalne migrante vlasti vraćaju na granicu.

Bakondi je odgovarajući na pitanje izjavio: velika je aktivnost na tzv. balkanskoj ruti, stiže mnogo više migranata nego što je bilo uobičajeno u januaru. Na tu rutu najviše utiče broj Sirijaca i Avganistanaca koji se nalaze u Turskoj.

Bakondi je još dodao da se promenila i struktura krijumčara ljudi. Krijumčare iz Srbije i Mađarske su zamenili oni, većinom ilegalni migranti, koji su u Nemačkoj ili Austriji dobili status izbeglica, i sada svojim „konvencionim pasošem“ slobodno putuju po Evropskoj uniji. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások