Ursula fon der Lajen: Uspeh Evropske komisije zavisi od uspeha Hrvatske

Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković u Zagrebu
Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković u Zagrebu (Fotó: dpa)

2020. január 10. [18:26]

Betűméret:                     

Hrvatska je po prvi put preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije, ovo je istorijski trenutak za zemlju, a uspeh Evropske komisije (EK) zavisi i od uspeha Hrvatske – izjavila je predsednica EK Ursula fon der Lajen u petak u Zagrebu, na pres konferenciji sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Evropski komesari i hrvatska vlada su razgovarali o zajedničkim prioritetima i aktuelnim pitanjima.

Ursula fon der Lajen je izrazila uverenje da će klimatski paket nazvan „evropski zeleni dogovor“ (European Green Deal) biti nova, ambiciozna strategija rasta Evropske unije. EK želi postići da do 2050. godine EU postane potpuno slobodna od štetnih gasova. Evropska komisija će u tu svrhu obezbediti investicije u vrednosti od 100 milijardi evra.

Nemačka političarka je istakla da će samit Zapadnog Balkana i EU, koji će se u maju održati u Zagrebu, biti važna stanica u procesu proširenja.

Hrvatski premijer je na pres konferenciji rekao da su EK predstavljeni ciljevi šestomesečnog hrvatskog predsedavanja. Hrvatska vlada je izabrala slogan Snažna Evropa u svetu punom izazova, a program je zasnovala na četiri glavna pitanja.

Plenković je rekao da su razgovarali i o ključnim globalnim i spoljnopolitičkim temama, koje interesuju EU.

Predsedavanje EK je donekle izgubilo na značaju od kada je 2009-e stupio na snagu Lisabonski ugovor, pošto Savet Evrope sada ima svog predsednika, a sednice spoljnopolitičkog saveta ne vodi ministar spoljnih poslova predsedavajuće zemlje, nego glavni predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku. Na sednicama drugih stručnih tela, međutim, predsedavajuća zemlja i dalje ima zadatak da određuje dnevni red, približi stavove i predlaže kompromise. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások