Sijarto: Spoljnopolitički savet je prihvatio predlog o novom sastavu Evropske komisije

Oliver Varhelji i Peter Sijarto stižu na sednicu spoljnopolitičkog saveta
Oliver Varhelji i Peter Sijarto stižu na sednicu spoljnopolitičkog saveta (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

2019. november 25. [19:03]

Betűméret:                     

Savet ministara spoljnih poslova Evropske unije je odlučio da prihvati predlog o novom sastavu Evropske komisije, i time ga prosleđuje Evropskom parlamentu. Član novog sastava je i mađarski kandidat za komesara sa portfeljom proširenja Oliver Varhelji – saopštio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske u Briselu dopisniku agencije MTI.

Peter Sijarto je rekao da su odlukom ministara spoljnih poslova zemalja članica EU konačno doživeli poraz međunarodne snage „koje su pristalice imigracije“, a koje su permanentno pokušavale sprečiti da kandidat mađarske vlade dobije portfolio proširenja.

„Ovom odlukom je osigurano da mađarski komesar dobije jednu od najvažnijih funkcija u novoj Evropskoj komisiji, naime politika proširenja je jedna od najvažnijih politika unije, iz aspekta budućnosti Evropske unije ovo je jedno od najznačajnijih oblasti“ – izjavio je Sijarto.

Evropska komisija u novom sastavu, na čelu sa Ursulom fon der Lajen je trebala stupiti na dužnost 1. novembra, ali pošto je Evropski parlament odbio tri kandidata – mađarskog, rumunskog i francuskog – za komesare, to je trebalo odgoditi.

Nova komisija će prema planu početi sa radom 1. decembra. Evropski parlament će na plenarnoj sednici 27. novembra glasati o odobravanju novog sastava komisije.

Do tada će Evropska komisija raditi u starom sastavu, na čelu sa Žan-Klodom Junkerom. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások