Višegradska četvorka: Odlučna podrška integraciji zemalja Zapadnog Balkana

Premijeri V4
Premijeri V4 (Fotó: MTI)

2019. szeptember 12. [19:49]

Betűméret:                     

Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu.

Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Premijeri V4 su pozvali donosioce odluka u Uniji da održe elan napretka izazvanog realizacijom reformi i rešavanjem makedonsko–grčkog spora, i započnu pregovore o pristupu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izrazili su očekivanje da će se u sledećem mandatu Evropske komisije ubrzati pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom.

Istovremeno su izrazili nadu da će procesi reformi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu ojačati izglede evropske integracije u regionu.

Premijeri V4 su potvrdili svoju podršku partnerima na Zapadnom Balkanu da se u regionu održi stabilnost, ojača pravna državnost, nastavi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i drži pod kontrolom imigracija.

Izrazili su i spremnost da sarađuju sa zemljana Zapadnog Balkana u zaštiti granica.

U zajedničkom saopštenju su premijeri V4 naglasili strateški značaj regiona Zapadnog Balkana i iz aspekta diversifikacije snabdevanja EU energijom.

V4 podržavaju razgranatu regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i pomirenje na Zapadnom Balkanu, i tome će doprineti i svojim sredstvima – ističe se u saopštenju iz Praga. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások