Sijarto: Saradnja Srednje Evrope i Nemačke određuje budućnost EU

Peter Sijarto i nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas
Peter Sijarto i nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas (Fotó: MTI)

2019. szeptember 10. [20:18]

Betűméret:                     

Saradnja Srednje Evrope i Nemačke u osnovi određuje budućnost EU – izjavio je Peter Sijarto u Berlinu na Nemačko-mađarskom forumu koji se održava povodom 30. godišnjice otvaranja granice.

Prema mišljenju ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova „smo pre trideset godina dokazali da ako Mađari i Nemci rade zajedno, to je dobro za celu Evropu“.

Saradnja Nemačke i Srednje Evrope je naročito važna sada, kada je Evropa suočenja sa mnoštvom izazova – izjavio je Sijarto.

Prijemom srednjeevropskih nacija u EU je Evropa postala mirnija, snažnija i bogatija, nego što je bila, region je postao lokomotivom evropskog rasta, tri od pet privreda koje se najbrže razvijaju su članice višegradske saradnje, a trgovinska razmena tih zemalja sa Nemačkom je za 74 odsto veća od obima nemačko-francuske trgovine – izložio je Sijarto, koji smatra da saradnja Nemačke i Srednje Evrope u osnovi određuje konkurentnost EU i buduće mesto EU u svetu.

Sijarto je naglasio da uniju treba proširiti, a integraciju Zapadnog Balkana ubrzati.

Mađarski ministar je u Berlinu govorio i o tome da u EU prednost treba dati hrišćanskoj kulturi, jer Evropa je izgrađena na hrišćanskim osnovama i vrednostima. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások