Budimpešta: Orban primio predsednika kineskog parlamenta

 Li Čanšu i Viktor Orban
 Li Čanšu i Viktor Orban (Fotó: MTI)

2019. május 23. [18:16]

Betűméret:                     

Premijer Mađarske Viktor Orban je u Budimpešti razgovarao sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne republike Kine Li Čanšuom.

Viktor Orban je rekao da je počastvovan što je mogao primiti predsednika kineskog parlamenta. Posebno se zahvalio na tome da je posetio Mađarsku u godini kada se slavi 70. godišnjica uspostavljanja mađarsko-kineskih diplomatskih odnosa.

Premijer je evocirao uspomene svoje nedavne posete Kini, i rekao da intenzitet odnosa zorno odražava blisko prijateljstvo dva naroda.

Naglasio je: oseća veliko poštovanje prema kineskim preduzećima koja posluju u Mađarskoj, jer daju značajan doprinos učinku mađarske privrede. Dodao je i da veoma ceni napore Kine na planu svetske politike. Orban je istakao da je pristalica velikog strateškog plana kineskog predsednika da se obnovi put svile, i poželeo puno uspeha u realizaciji tog plana.

Li Čanšu je naglasio da ceni mađarsku politiku otvaranja prema Istoku, koja daje elan intenzivnom razvoju saradnje dve zemlje. Kinesko-mađarski odnosi su proteklih godina doživeli ogroman rast, a prilikom premijerove posete Kini je saradnja dve zemlje podignuta na novi nivo – rekao je Li Čanšu.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne republike Kine je još izjavio da ga raduje što je pod rukovodstvom Viktora Orbana mađarsko društvo uređeno, a životni standard stanovništva poboljšan. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások