Rjabkov: Szerbia szívesen látott partner a BRICS-ben

(Fotó: Beta / AP)

2024. október 22. [11:12]

Betűméret:                     

A BRICS tárt kapukkal várja azokat az országokat, amelyek mélyebb együttműködésre törekszenek a szervezettel. Szerbia azon államok közé tartozik, amelyeket szívesen fogadnak partnerként, jelentette ki Szergej Rjabkov, orosz külügyminiszter-helyettes.

Mint magyarázta, hogy a BRICS eddig fokozatosan bővült szervezetként fejlődött, miközben "outreach" és BRICS plus formátumokat is alkalmazott, írja a Tanjug.

„Az outreach közvetlen szomszédságot jelent: például amikor Dél-Afrika volt az elnöklő, főleg afrikai országokat hívott meg. A BRICS plus viszont más régiókból érkező államok csatlakozását jelenti, beleértve azokat is, amelyek koordinációs szerepet töltenek be hasonló multilaterális struktúrákban” – mondta Rjabkov a Politika című lapnak adott interjúban.

Elmondása szerint a BRICS most olyan országok előtt szeretné megnyitni kapuit, amelyek érdeklődnek a számukra fontos területeken való mélyebb együttműködés iránt, hogy hatékonyabban részt vehessenek a közös munkában.

„Szerbia, mint egyik legmegbízhatóbb partnerünk Európában, és hagyományosan baráti ország, amely Oroszországgal számos területen szoros kapcsolatban áll, azok közé tartozik, akik szívesen látott partnerek számunkra” – tette hozzá Rjabkov.

Kiemelte, hogy a BRICS tiszteletben tartja a szuverén döntéseket, és nem kényszerít senkit semmire, bár érdekük, hogy a BRICS-hez való közeledés folyamata folytatódjon.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Alfonz (*.*.87.6)
2024. 10. 22. [ 12:01 ]

Elnézve az EU vezetőségét, Ursulát, Webert és a hozzájuk közelállókat, akkor a BRICS nem is lenne rossz megoldás Szerbia számára.