Lemondott a belgrádi Villamosmérnöki Kar vezetősége a lítiumbányászat miatti nyomás következtében

(Fotó: Facebook)

2024. október 8. [17:08]

Betűméret:                     

Kedden a belgrádi Villamosmérnöki Kar (ETF) teljes vezetősége lemondott Dejan Gvozdić dékánnal egyetemben.

Mint arról a Nova.rs portál beszámolt, mindez az oktatási-tudományos tanács ülésén történt, ahol a karnak nyilatkoznia kellett volna a lítiumbányászatról és a Jadar-projektről.

A portál információi szerint, a félórás késéssel kezdődő ülésen Gvozdić bejelentette, hogy a kar vezetése lemond.

Mint fogalmazott: mérlegelték, hogy milyen helyzetben van a kar, és az „nem jó”, illetve hogy „feleslegesen kerültek bele ebbe a nehéz helyzetbe”.

A dékán az ülésen közölte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni az munkában, és elhagyta az ülést, de az egyik dékánhelyettes is követte.

A Nova.rs szerint az oktatási-tudományos tanács tagjainak többsége negatívan vélekedett a Jadar-projektről, a hivatalos szavazásra pedig éppen a lemondás miatt nem került sor.

A karra egyébként hetek óta nyomást gyakorolnak, hogy nyilatkozzanak a Jadar-projektről.

A Nova.rs portál jól értesült beszélgetőtársa szerint maga a dékán kifejezetten ellenezte, hogy ezt a felsőoktatási intézményt belekeverjék a lítiumbányászat ügyébe, mivel szigorúan véve nem számít szakértőnek ezen a területen.

A portál hivatalos kérdésekkel kereste meg a Villamosmérnöki Kart, de ezekre még nem kapott választ.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Díszconnector (*.*.255.154)
2024. 10. 09. [ 08:22 ]

Elon Muskék bejelentették hogy sikerült alumínium ión-grafén akkumulátort kifejleszteni. Nagyságrendileg nagyobb áramsűrűséget (könnyebb kocsi és nagyobb hatótáv), 7000 töltés/kisütés (ez kb 20 év használat) és 4 perc alatti 80% feltöltési idő! Azonnal kettő dolog jutott eszembe: (Megfosztottak egy távoli ország lakosait hogy két évig „szórakozzanak+” parlamentjük tagjainak egymás köpködésétől és szidalmazásától) Hogyan nem a kínaiak? A grafén az egy nagyon spéci fullerén( hogyan csőbe húzni az Al-iónt, majd alkalomadtán „kihúzni). De szólnak a hírek arról is: igen van itt jócskán korrozív, mérgező meg ritkaföldfém. Meg ez még laborban sikerült (scale-up), sok víz is kell, meg gondolom a grafén szén „átszabásának tudásvédelme. Akkor mégis lesz cirkusz, igaz kenyerünk meg alig!


Béla (*.*.62.173)
2024. 10. 08. [ 17:22 ]

Itt-ott még akadnak gerinces emberek...