A lítiumbányászat ellen tüntetnek Belgrádban

(Fotó: FoNet)
(Fotó: FoNet)

2024. augusztus 10. [20:08]

Betűméret:                     

Környezetvédő egyesületek szervezésében a lítiumbányászat és a Jadar projekt ellen tüntetnek Belgrádban.

A tüntetés helyszínén valamivel 18 óra előtt leállították a forgalmat.

A tüntetésen színészek, egyetemi tanárok, környezetvédő egyesületek tagjai szólalnak fel. Elmondták, az egészséges környezet miatt vonultak utcára, hangsúlyozva, a tüntetés környezetvédelmi, nem pedig politikai indíttatású.

Az elmúlt napokban Szerbia több városában is tüntettek a lítiumbányászat ellen. Az emberek a Jadar projekt megvalósítása és a Rio Tinto vállalat ellen emelték fel szavukat.

Egyébként ma járt le a tüntetés szervezői által a hatóságok felé megfogalmazott követelés teljesítésének határideje. Azt kérték, hogy törvényben akadályozzák meg a lítiumbányászatot és a bányák megnyitását a Jadar-völgyben.

A FoNet tudósítása szerint a tüntetésen Nem adjuk a Jadart szövegű transzparenssel jelent meg Branimir Nestorović köztársasági képviselő, de a tömeg kifütyülte.

A szerb kormány tagjai ma sorra szólaltak meg a tüntetéssel kapcsolatban, s arra szólították fel az embereket, hogy az Alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően viselkedjenek, vagyis a békés gyülekezés megengedett, de az erőszak és a rendbontás tilos, s büntetést von maga után.

Irena Vujović környezetvédelmi miniszter arra kérte a tüntetőket, hogy várják meg a környezeti hatástanulmányt, mert az fogja megmutatni, hogy valóban káros-e a környezetre a lítiumbányászat.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!