A Belgrádon átvezető korábbi autópálya-szakaszt leminősítették, csökkentették a megengedett sebességet is

(Fotó: euronews.rs)

2024. április 1. [13:52]

Betűméret:                     

A Belgrádon átvezető korábbi autópálya szakaszt Bubanj Potoktól a belgrádi leágazásig autóúttá minősítették a szerb kormány rendelete értelmében, vagyis alacsonyabb kategóriájú út lett, ezáltal a megengedett maximális sebesség is csökkent.

Ennek az útnak a hivatalos megnevezése M11, melyen van leállósáv, és a megengedett legnagyobb sebesség az óránkénti 100 kilométer.

Mint ismeretes, 2023 októberében a szerb kormány átkategorizálta ezt az útszakaszt, és közúttá minősítette át. Ekkor ezen a szakaszon megengedett volt többek között a kerékpár, a gyalogos, és a traktor közlekedése is, illetve nem volt leállósáv. Most azonban ismét létezik a leállósáv, a legnagyobb megengedett sebesség pedig a már említett 100 km/óra.

A Belgrádon áthaladó autópálya egyes szakaszain még mindig vannak olyan részek, ahol a sebességkorlátot jelző tábla óránkénti 100 kilométeres megengedett sebességnél nagyobbat mutat, ezért így felmerül a kérdés, hogy kapnak-e bírságot azok a sofőrök, akik gyorsabban hajtanak, azaz a táblán feltüntetett sebességhatárt tartják mérvadónak – nyilatkozta Damir Okanović, a közlekedésbiztonsági bizottság képviselője a Blicnek.

Okanović szerint jelenleg ellentmondás van a közlekedési jelzések és a törvények között.

„A járművezetők bíznak a közlekedési jelzésekben, gondolván, hogy azok megfelelnek a jogszabályoknak. Ez azt jelenti, hogy a közlekedésben résztvevőknek nem kell(ene) viselniük a következményeket. Fontos megjegyezni, hogy ami a bíróságokat, és a közlekedési rendőrséget illeti, ez most egy autóút, és a törvényeknek megfelelően kell eljárniuk” – mondta Okanović.

Hozzátette, hogy bár össze kell hangolni az utakon lévő jelzéseket a jogszabállyal, de erre törvényi határidő nincs előrelátva.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!