Az ET módosítást kér a Szerbia EU-csatlakozására vonatkozó 35. fejezethez

(Fotó: 021.rs)

2023. december 3. [19:44]

Betűméret:                     

Az Európai Tanács felkéri az Európai Bizottságot, hogy Szerbia uniós csatlakozása kapcsán "sürgősen terjesszen elő javaslatot a 35. fejezetben szereplő kritériumok módosítására és kiegészítésére" - értesült az N1.

Ezzel a javaslattal a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás és annak végrehajtásáról szóló melléklet (vagyis a brüsszeli megállapodás és az ohridi szerződés) bekerülne a Szerbiával folytatott tárgyalási fejezetbe – derül ki az európai vezetők következő csúcstalálkozójára készülő tervezetből, amelybe az N1 nyert betekintést.

A tervezetben szerepel határidő is, mégpedig 2024. január vége.

Ugyanezzel a dokumentummal az európai vezetők felszólítják Szerbiát és Koszovót, hogy „teljes mértékben tartsák tiszteletben és hajtsák végre” mind a brüsszeli megállapodást, mind pedig annak ohridi mellékletét, vagyis az ohridi szerződést, mindezt „haladéktalanul és további feltételek nélkül”, hangsúlyozva, hogy ez vonatkozik a koszovói szerb községek közösségének létrehozására is.

Az év utolsó rendes csúcstalálkozója, amelyen ez a tervezet is megvitatásra kerül, a tervek szerint 14-én és december 15-én lesz Brüsszelben. Előző nap, december 13-án tartják Brüsszelben az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót, ahová a térség összes országa vezetőinek érkezését várják.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!