Meloni Belgrádban: Olaszország Szerbia mellett áll az európai úton

A találkozót követően Giorgia Meloni és Aleksandar Vučić közös sajtótájékoztatót tartott
A találkozót követően Giorgia Meloni és Aleksandar Vučić közös sajtótájékoztatót tartott (Fotó: Tanjug)

2023. december 3. [16:30]

Betűméret:                     

Vasárnap Belgrádban érkezett Giorgia Meloni olasz kormányfő, akinek megválasztása óta ez az első szerbiai látogatása. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren Aleksandar Vučić szerb elnök fogadta. Ezt követően a felek tárgyalása során szó esett a két ország közötti együttműködés javításáról, valamint Szerbia európai integrációjáról, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédéről is.

A találkozót követő közös sajtótájékoztatón a szerb elnök kijelentette, minden fontos kérdést megbeszélt Olaszország miniszterelnökével, és úgy véli, Giorgia Meloni látogatása jelentősen hozzájárul a két ország kapcsolatának további javulásához, tudósít a nova.rs.

Leszögezte, jók a politikai és gazdasági kapcsolatok Szerbia és Olaszország között, hangsúlyozva, hogy a két ország közötti árucsere eléri a 4,6 milliárd eurót.

"Úgy gondolom, hogy ez az összeg tovább fog nőni, amikor a Stelantis elkezdi az elektromos Pandák gyártását Kragujevacon" - mondta Vučić, aki elmondta, a találkozón regionális kérdésekről és Szerbia európai útjáról is szó esett.

„Különösen hálás vagyok Olaszország miniszterelnökének azért, hogy országa kitartóan támogatja Szerbia európai útját, és hálás vagyok személyesen Giorgia Meloninak is, amiért mindig készen állt meghallgatni a véleményünket, és nem ítélte meg egyoldalúan a régió problémáit” – mondta Vučić.

Giorgia Meloni is elégedett volt látogatása hozadékával. Mint mondta, ami az első benyomás volt: Szerbia kiváló házigazda és rendkívül szép fogadtatásban részesült, tudósít a belgrádi Novosti.

“Olaszország és Szerbia, különösen az elmúlt időszakban, tovább fejlesztette a kétoldalú kapcsolatokat, volt egy üzleti fórum, a kormányaink közötti párbeszéd is javult, erősödött, az árucsereforgalom pedig, ami eddig is tekintélyes volt, tovább növekedhet. Olaszországnak nagyon sok vállalkozása és cége van Szerbiában, ez pedig még több befektetést hozhat és további munkahelyeket teremthet Szerbiában”, mutatott rá az olasz kormányfő, aki nagyon fontosnak nevezte azt a munkát, amit Vučić elnök végez, és elismeréssel adózott a gazdaság területén elért eredmények előtt, amelyeket kivételesnek nevezett. “Ez növeli az ide érkező olasz cégek érdeklődését. Manapság számos kihívással és súlyos válsággal kell megküzdeni, de az itteni eredmények új lehetőségeket nyújtanak számunkra is”, tette hozzá Meloni.

“Kapcsolataink azt mutatják, hogy Szerbia stratégiai jelentőséggel bír Olaszország számára, ezért mi leszünk az elsők azon országok sorában, amelyek síkraszállnak az Európai Unió bővítése mellett. Az EU nem egy klub, ahol valaki eldönti, ki lehet tagja és ki nem. Ahogy a világ jelenlegi helyzetét nézzük, roppant fontos Európa újraegyesítése”, fejtette ki Meloni, hozzátéve, országa számára különösen fontos, hogy a Nyugat-Balkán csatlakozzon az európai családhoz.

Meloni meggyőződését fejezte ki, hogy Szerbia a továbbiakban is konstruktívan fog hozzáállni a koszovói kérdéshez és folytatja a párbeszédet Pristinával. Olaszország határozottan támogatja ezt a folyamatot, és azon dolgozik, hogy a felek által vállalt összes kötelezettséget teljesítsék, húzta alá Giorgia Meloni.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!