Az USA jelentése az emberi jogokról Szerbiában: Korrupció a kormányban, problémák az igazságszolgáltatás függetlenségével

(Fotó: 021.rs)

2023. március 21. [9:03]

Betűméret:                     

Az emberi jogok jelentős mértékű megsértését figyelték meg Szerbiában, erre utal a kormányon belüli állítólagos súlyos korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos problémák, áll az emberi jogok helyzetéről szóló jelentésben.

Az emberi jogok helyzetéről szóló tavalyi jelentést Anthony Blinken amerikai külügyminiszter ismertette a State Departmentben. Mint elhangzott, azt állapították meg, hogy

Szerbiában súlyosan korlátozott a szólás- és a sajtószabadság, többek között az újságírók elleni erőszak, az erőszakkal történő fenyegetés, valamint az újságírók letartóztatása és bűnvádi üldözése miatt.

A nemzetközi megfigyelők arra a következtetésre jutottak, hogy Szerbia hatékonyan szervezte meg a választásokat, de „a kormánypárt dominanciája, a médiához való hozzáférés és a sokszínűség hiánya miatt korlátozott volt a szavazók választási lehetősége”.

„Az is sérti az emberi jogokat, hogy hiányzik a nemi erőszak eseteiben a kivizsgálás és a felelősségre vonás, ideértve a családon belüli vagy párkapcsolati erőszakot, a szexuális erőszakot és a roma gyerekek korai házasságát”,

áll a jelentésben.

Voltak emellett embercsempészettel kapcsolatos esetek, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek elleni erőszakos esetek is.

A jelentés megállapítása szerint, az országban kínzásról vagy megalázó bánásmódról számoltak be a rendőrségi létesítményekben, továbbá zordak a börtönökben lévő körülmények.

„Noha a kormány lépéseket tett az emberi jogokat megsértő tisztviselők azonosítására, az esetek kivizsgálására, a vádemelésre és felelősségre vonásra, sok megfigyelő úgy véli, hogy számos olyan korrupciós, társadalmi és családon belüli erőszak esete volt, továbbá a civil társadalom elleni támadás és egyéb visszaélések történtek, amelyeket nem jelentettek, és büntetlenek maradtak”, áll a jelentésben, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
mukica
2023. 03. 24. [ 13:39 ]

Azt a falat már Blinken előtt is sokan lehányták.


Balassy Ildikó
2023. 03. 23. [ 10:05 ]

Csak hadd mondja, hiszen igaz. Talán nem lesz falra hányt borsó.


mukica
2023. 03. 21. [ 19:37 ]

Nesze semmi, fogd meg jól! Nem az a baj, hogy ez a frázisgyűjtemény nem illik Szerbiára - mert ráillik. Nagyobb baj ettől, hogy javarészt ráillik az USÁ-ra is. Vagyis Blinkent nem a morális felháborodás, hanem a politikai nyomásgyakorlás célja ösztökéli. Képmutatás ez a javából.