Várhelyi: A Nyugat-Balkán integrációja az EU fő prioritásai közé tartozik

(Fotó: Tanjug)

2023. január 24. [18:00]

Betűméret:                     

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ma azt mondta, hogy hivatala fő prioritása a nyugat-balkáni országok integrációja az Európai Unióba, és vissza kell térni az EU-bővítés alapvető elveihez.

A Triesztben megtartott Olaszország és a Nyugat-Balkán: Növekedés és integráció című konferencián Várhelyi hangsúlyozta, hogy Trieszt nemcsak „a Nyugat-Balkán kapuja, hanem Közép-Európa kapuja is, ami azt mutatja, hogy mennyi mindent tehetünk meg közösen a Nyugat-Balkán mielőbbi EU-integrációja érdekében”.

Úgy értékelte, hogy „több Triesztre van szükség a Balkánon” és Olaszország nagyobb jelenlétére, hiszen az Ukrajna elleni orosz támadás fényében a Nyugat-Balkán integrációja az EU három legfontosabb prioritása között szerepel sőt, „nemcsak az EU-nak, mint intézménynek, hanem valamennyi vezetőjének is”.

Giorgia Meloni: Az EU balkáni bővítésének prioritást kell élveznie

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ma kijelentette, hogy a balkáni bővítést az Európai Unió prioritásaként kell kezelni, és hangsúlyozta, hogy az EU-nak új jövőképet kell kidolgoznia a térséggel kapcsolatban.

Az Olaszország és a Nyugat-Balkán: Növekedés és integráció című konferencián kijelentette: kormányának célja, hogy „több Olaszországot” vigyen a Balkánra.

„A régió pártolói ezt kérik tőlünk, én személyesen is tapasztaltam a tiranai csúcstalálkozón. Főszereplők vagyunk a régióban, de meg kell újítanunk jelenlétünket, és be kell fektetnünk a stratégiai ágazatokba”, mondta Meloni. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!