Pristinai elemzők: Vučić jelezte, hogy elfogadja az európai tervet, a labda most Kurti térfelén

Albin Kurti és Aleksandar Vučić
Albin Kurti és Aleksandar Vučić (Fotó: Nova)

2023. január 24. [10:19]

Betűméret:                     

Pristinai politikai elemzők úgy értékelték, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök jelezte, hogy elfogadja a német-francia koszovói tervet, és most Koszovó miniszterelnöke, Albin Kurtinak kell lépnie.

Ylli Hoxha elemző a Dukagjini TV-nek elmondta: Kurti nehezen fogja visszautasítani a szerb községek közösségének megalakítását, ha Vučić esetleg elfogadja a francia-német tervet.

„Kurtinak nagyon nehéz lesz elutasítani a közösség megalaítását. A helyzet áthidalása érdekében párbeszédet kellene folytatni a koszovói politikai szereplőkkel, vagy új parlamenti választásokat tartani”, közölte Hoxha.

Astrit Gashi elemző másrészt úgy véli: Szerbia minden olyan tervet elfogad, ami nem foglalja magában Koszovó hivatalos elismerését.

„A labda most Albin Kurti koszovói miniszterelnöknél van. Kurti problémás helyzetben van. Ha nem sikerül meggyőznie a közvetítőket a saját cselekedeteiről, az a béke megsértésének minősül. Ezzel az akciójával Szerbia megváltoztatta a játék menetét”, tette hozzá Astrit Gashi.

Dardan Gashi, a koszovói kormány egykori minisztere szerint Vučić előkészíti az utat a francia-német terv elfogadásához.

„Amit Vučić tett, az egy érdekes lépés Szerbia részéről, amely nehéz helyzetbe hozza Kurtit”, mondta, majd hozzátette: ha Szerbia aláírja az ehhez a tervhez kapcsolódó dokumentumot, akkor az öt uniós országnak semmi oka nem lesz arra, hogy ne ismerje el Koszovót.

„Olvashatjuk, ahogy csak akarjuk, de ebben a megállapodásban benne van az elismerés is”, tette hozzá Gashi.

Dibran Hoxha elemző szerint nehéz napok várnak Koszovóra Szerbia legutóbbi lépése után.

„Ha megalakítjuk a közösséget, és Szerbia nem ismer el bennünket közvetlenül, akkor mit kaptunk? Mi a garancia arra, hogy ha elfogadjuk a ZSO megalakítását, akkor meglesz a végleges megállapodás”, tette hozzá Hoxha.

Ismail Tasholli elemző szerint Koszovó és Szerbia is elfogadta már a francia-német tervet.

„Elvileg a két vezető már elfogadta a francia-német tervet. De ennek a tervnek is sok az ismeretlen része. Eleinte azt mondták, hogy európai terv. Akkor azt mondták, hogy ez az amerikai terv is. Kurti és a szerb községek közössége egy egyirányú utcában vannak. Akár elfogadja, akár nem, ő ebből csak rosszul jöhet ki. Ha aláírja, felelni fog. Ha nem írja alá, újra politikai problémák lesznek”, magyarázta Tasholli a Beta jelentése szerint.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!