Vučić a brüsszeli megállapodásról: Egy feltétel teljesült, hátra van még a szerb községek közösségének megalakítása

A szerb álllamfő (középen) boszniai vendégeivel
A szerb álllamfő (középen) boszniai vendégeivel (Fotó: RTV)

2022. november 24. [15:27]

Betűméret:                     

Aleksandar Vučić szerb elnök közölte: elégedett a brüsszeli megállapodás kimenetelével, valamint azzal, hogy megőriztük népünk békéjét.

Kiemelte, hogy egy feltétel teljesült, de hátra van még a szerb községek közösségének megalakítása. Elmondta, hogy Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével és Željka Cvijanovićtyal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával folytatott megbeszélésen konkretizálták a Donja Gradina-Jasenovac-i emlékegyüttes felépítésének gondolatát.

Vučić az Európai Parlament ajánlásairól

Vučić elnök ma azt mondta, hogy az Európai Parlament ajánlásaiban az Oroszországgal szembeni szankciók mellett szerepel Szerbia és Koszovó kölcsönös elismerése is, de ezt rejtegetik a nyilvánosság elől. Mint fogalmazott, nem aggódik különösebben az ilyenek ajánlások miatt, nem vagyunk érdekeltek Koszovó elismerésében, és hogy mi saját érdekeinkben hozunk döntéseket.

Arra a kérdésre, hogy van-e politikai ereje vagy következményei annak az EP-határozatnak, miszerint Szerbia uniós előrehaladását és a forrásokhoz jutását az Oroszország elleni szankciók bevezetése határozza meg, Vučić azt mondta, hogy először is nem határozatról, hanem ajánlásról van szó, de a lényeg – ami rejtve maradt – az az, hogy említést tesznek benne Szerbia és az ún. Koszovó kölcsönös elismeréséről.

„Nem csak a Oroszország elleni szankciókról van szó. Tudom, hogy a közvélemény egy része, amely meg akarja fegyelmezni mind az elnököt, mind a kormányt, azt akarja magyarázni nekünk, hogy sürgősen szankciókat kell bevezetnünk, mert ez az állam érdeke. Bármilyen más politikai út pedig csak rosszat jelent Szerbia számára, mert az uniós csatlakozás lehetősége nélkül maradhatunk. Azt a részt viszont átugrották, hogy el kell ismernünk a független Koszovót, ezért azt kérdem mindenkitől, aki mások jóindulatáról beszél, hogy miért titkolták el ezt”, tette fel a kérdést Vučić.

Miért nem tájékoztatjuk a polgárokat arról, hogy valójában mit is akarnak tőlünk, és ami nehezebb, mint az Oroszország elleni szankciók bevezetése, amiről – elmondása szerint – több mint 270 napja beszélnek neki.

„A politikai és médianyilvánosság egy része eltitkolja ezt az emberek elől, mert akkor kiderülne, hogy valójában mit is akarnak az ilyen képviselők Szerbiától, és érthetőbbé válna Szerbia és az államvezetés álláspontja. Ezért kell elrejteniük”, részletezte az államfő a Tanjug szerint.

A koszovói miniszterelnök szerint Belgrád és Pristina néhány hónapon belül rendezi a viszonyát

Néhány hónapon belül, de még 2023 tavasza előtt megszületik a kapcsolat normalizálásáról szóló megállapodás Pristina és Belgrád között - hangoztatta Albin Kurti koszovói miniszterelnök csütörtökön a pristinai parlamentben.

A kormányfő a Szerbia és Koszovó között szerdán késő este megkötött megállapodást ismertette a képviselőknek, amikor kijelentette: a rendszámtábla-vita lezárult, de a következő időszakban a rendszámok kérdése már nem is lesz fontos, mert tavaszig végleges megegyezés születik a két fél között - írja az MTI.

Albin Kurti nem részletezte, hogy milyen végleges megállapodásra gondol, de korábban az egyetlen elfogadható megoldásnak a kölcsönös elismerést nevezte Koszovó és Szerbia részéről, vagyis azt, hogy Szerbia ismerje el, Koszovó már nem az ország része, hanem önálló állam. Erre viszont belgrádi bejelentések szerint sosem kerülhet sor.

A koszovói kormányfő csütörtökön kijelentette, a szerbek állításával szemben Pristina szerdán nem ugyanazt a dokumentumot fogadta el, amelyet hétfőn elutasított. Mint mondta, a hétfői megállapodásban kizárólag a rendszámtáblákról volt szó, szerdán már az egész kapcsolat normalizálásáról szóló rész is bekerült a dokumentumba, illetve szerepelt benne az a (nyilvánosságra nem hozott) javaslat, amelyet Németország és Franciaország közvetítésével fogalmaztak meg, ezért volt az elfogadható Pristina számára.

Az uniós közvetítéssel, szerda késő este született egyezség szerint Szerbia felhagy azzal, hogy koszovói települések nevével ellátott rendszámokat állítson ki, Koszovó pedig eláll a koszovói szerbek rendszámtáblacseréjére vonatkozó intézkedésektől, illetve a pénzbüntetések kirovásától. A szerb fél azt is vállalta, hogy nem állít ki új rendszámtáblákat, ám a megállapodás értelmében joga van a régiek megújítására. A rendszámtáblacsere mintegy tízezer koszovói szerbet érintene.

A rendszámtáblavitára a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség képviselői november első hetében úgy reagáltak, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, és bejelentették, mindaddig nem térnek vissza, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, illetve nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Rendőrök, bírók, ügyészek, közhivatalnokok szüntették be a munkát.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy megszületett a megállapodás, ám nincs ok ünneplésre mindaddig, amíg Koszovó nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. "Nehéz időszak áll előttünk, de örülök, hogy megóvtuk a békét" - húzta alá.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
rusticus
2022. 11. 26. [ 14:25 ]

És a magyar községék közössége??


Kőműves Zoltán
2022. 11. 25. [ 12:26 ]

Mindenek előtt azonban a lezárt híd megnyitása az Ibar folyón Kosovska Mitrovicában...