Magyar József érkezik Belgrádba nagykövetnek

Magyar József
Magyar József

2022. november 24. [10:24]

Betűméret:                     

Magyar József Magyarország új belgrádi nagykövete, várhatólag hamarosan megérkezik állomáshelyére. Szeptember végén voltak már sajtóértesülések az új belgrádi nagykövet személyéről, amikor is az Országgyűlés külügyi bizottsága nagykövetjelöltként meghallgatta Magyar Józsefet.

Magyar József korábban helyettes államtitkár volt a külügynél: az előző ciklus felétől, 2020-tól felelt az európai kapcsolatokért, ám ő májusban, az új kormány megalakulása után nem őrizte meg pozícióját.

Az angol mellett horvátul, szerbül és szlovénul is beszélő, 55 éves Magyarnak régi, erős balkáni tapasztalatai vannak, nagykövet is volt.

Magyar már a Boross-kormány alatt is a külügynél dolgozott szerb, macedón és horvát referensként, majd 1995-1999 között a zágrábi nagykövetségen szolgált, az első Orbán-kormány alatt pedig visszatért a minisztériumba referensnek. 2002-2006 között az eszéki főkonzulátust vezette, 2006-tól 2 évig ismét a Külügyminisztérium, majd 2008-tól 4 évig megint a zágrábi követség következett. Ezután a Külügyminisztériumban főosztályvezető, majd 2015-2020 között Horvátországban volt nagykövet, amíg helyettes államtitkárként vissza nem tért a tárcához.

Pintér Attila korábbi nagykövet nyolc éven át vezette a magyar külképviseletet Belgrádban. A Vajdaság Ma portálnak adott búcsúinterjúban elmondta: „a miniszter úr felkérésére Isztambulban dolgozom tovább, ahol a főkonzulátust fogom irányítani a következő időszakban".

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!