Deli Andor: Az EU nem halogathatja tovább a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását

"Az Unió bővítése geopolitikai érdekünk"

2022. november 24. [9:41]

Betűméret:                     

Az Európai Unió új bővítési stratégiájáról szóló jelentésről tartottak kedd este vitát Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során hangsúlyozta: Európa békéjét veszélyeztető fenyegetések rávilágítanak a bővítés geopolitikai jelentőségére. A térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégió Európa számára. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású EP-képviselője kiemelte: az elmúlt időszak európai parlamenti határozatai hozzájárultak ahhoz, hogy az Unió befolyása meggyengült a Nyugat-Balkán térségében. Szerbiának és a nyugat-balkáni térség országainak őszinte támogatásra és csatlakozási időpontra van szükségük.

„Az Unió nem késleltetheti tovább a stratégiai jelentőségű nyugat-balkáni bővítési folyamatot, új lendületre van szükség. Hiteles alternatívát kell kínálnia, ami lehetőség és felelősség is egyben” - emelte ki Gál Kinga.

„A térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégióvá vált Európa számára. A nyugat-balkáni útvonalon súlyosbodik az illegális migrációs krízis, amit a térség és a kulcsszereplője, Szerbia integrációjával lehet megoldani. Ezért üdvözlendő a múlt héten Belgrádban bejelentett szerb, osztrák, magyar szándéknyilatkozat az illegális migránsok külső határokon történő visszafordításáról” - hangsúlyozta a képviselő.

Gál Kinga szerint a most vitatott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát. „Számunkra elfogadhatatlan továbbá az egyhangúság eltörlésére vonatkozó javaslat, hiszen a többségi döntésekkel a kisebb tagállamok politikai szuverenitása kerülne súlyos veszélybe, különösképpen a külpolitikai döntésekben” - zárta felszólalását a képviselő.

Deli Andor hangsúlyozta: Európa nem halogathatja tovább a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását. Hozzátette: „sokan azt állítják, hogy az EU befolyása meggyengült a térségben. Sajnos azt kell mondanom, hogy az elmúlt pár évben az Európai Parlament - határozatai révén - aktívan hozzájárult ahhoz, hogy ez így legyen. Nem lehet bizalmat és befolyást növelni oly módon, hogy folyamatosan szigorítjuk a feltételrendszert. Az uniós kondicionalitási mechanizmusokat mi magyarok jól ismerjük, téves logikán alapulnak, hiba lenne a csatlakozni kívánó országokra is kiterjeszteni a befolyásolás eszközeként. Szerbiának és a nyugat-balkáni térség országainak nem ilyen határozatokra, hanem őszinte támogatásra és csatlakozási időpontra van szüksége”- mondta Deli Andor. (Sajtóközlemény)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!