Poszt-covid tanácsadási program indul Szerbia-szerte a gyógyszertárakban

(Fotó: N1)

2022. január 26. [18:13]

Betűméret:                     

A Szerbiai Gyógyszerészeti Kamara poszt-covid tanácsadói programot indított, amely az elkövetkező időszakban Szerbia-szerte elérhető lesz a gyógyszertárakban.

Tatjana Šipetić, a Szerbiai Gyógyszerészeti Kamara igazgatója az RTS-nek elmondta, hogy az eddigi több mint 1 millió 600 ezer fertőzött 80 százalékánál előfordulhat valamilyen poszt-covid tünet, és segítségre van szükségük.

„Környezetünkből és az általunk követett szakirodalomból azt látjuk, hogy sokan nem is vették észre, hogy a tünetek egy része a koronavírushoz kapcsolódik”, mondta Šipetić.

Azt állítja, hogy néhányan teljesen bezárkóztak, mert azt gondolják, hogy valami szörnyűség történt velük, és megváltozott az életük, mert memóriaproblémáik vannak, vagy hullani kezdett a hajuk.

Elmondja, hogy a kísérleti projekt december 5-én kezdődött egy online képzéssel, amelyre Szerbia különböző városaiból érkeztek gyógyszerészek.

„Lehetőségük volt arra, hogy megnézzék, melyek a hosszú távú poszt-covid szindróma alapvető klinikai tünetei, és megtudhatták, hogyan közelíthetik meg a beteget és hogyan segíthetik a tünetek intenzitásának csökkentését”, mondta Šipetić.

„Soha nem vállalnám fel az orvos szerepét. Vannak olyan feltételek, amelyek miatt orvoshoz kell menni, de a gyógyszerészek tudnak majd ajánlást tenni”, tette hozzá. (FoNet, RTS)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!