Merkel: Az EU stratégiai érdeke a nyugat-balkáni országok integrációja

(Fotó: Tanjug)

2021. szeptember 14. [21:30]

Angela Merkel német kancellár mai albániai látogatásakor felszólította a nyugat-balkáni vezetőket, hogy erősítsék meg regionális együttműködésüket az Európai Uniós tagság felé vezető úton.

Merkel üdvözölte az együttműködésre irányuló balkáni kezdeményezéseket, amelyek szerinte a berlini folyamat fejlesztését is jelentik, a 2014-ben indult program célja ugyanis a nyugat-balkáni országok regionális együttműködésének erősítése, írja az AP.

„Geostratégiai szempontból az Európai Uniónak, vagyis konkrétan Németországnak az az érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok csatlakozzanak az EU-hoz”, közölte a sajtótájékoztatón Merkel, jelenti a Tanjug.

A Nyugat-Balkán országai a csatlakozás különböző szakaszaiban vannak. Az integráció lelassult, mert az EU jelenleg nem érdeklődik a bővítés iránt, mivel diplomáciai zűrzavarral kellett szembenéznie a Brexit után.

„Az EU-nak meg kell tartania a szavát, és nem gondolhat ki újabbnál újabb feltételeket, ha bizonyos okoknál fogva érdekét veszti egyes országok csatlakozási folyamatának felgyorsításában. Ez ugyanis csalódást vált ki, amit meg is tudok érteni. Bíznunk kell egymásban”, közölte Merkel Tiranában a nyugat-balkáni országok vezetőivel folytatott találkozón, ahol jelen volt Ana Brnabić szerb kormányfő is.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!