Stevanović: A meglévő kórházi helyek még 24 órára elegendők, utána újakat kell nyitni

(Fotó: 021.rs)

2021. március 30. [13:12]

Betűméret:                     

Goran Stevanović, a Szerbiai Klinikai Központ fertőző betegségek klinikájának igazgatója, miután találkozott Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel és a covid-kórházak igazgatóival, elmondta: nem könnyű a helyzet, a covid-betegek számára lassan minden hely betelik.

„Még 24 órán át, vagy egy kicsivel tovább tudunk helyet biztosítani a számukra, azután már új helyeket kell megnyitnunk”, közölte Stevanović.

Elmondta továbbá, hogy értékelésük szerint kezdeményezni kellene, hogy az egészségügyi dolgozók számára legyen kötelező a védőoltás.

Továbbra is nagy számban érkeznek a betegek, már napok óta nem csökken a számuk, sokan szorulnak azonnali ellátásra és komoly kezelésre, valamint oxigénre.

„Az intenzív kezelésre érkező száma növekszik”, mondta Stevanović.

Szerinte mindez arról tanúskodik, hogy olyan helyzetben vagyunk, amely súrolja az egészségügyi rendszer leterheltségének a határát. Belgrád esetében már készülnek a Selters különleges kórház megnyitására, és elvárásai szerint, tekintettel a felvett betegek számának növekedésére, erre legkésőbb pénteken sor kerül.

Čačak és Novi Pazar esetében már vannak kész objektumok, amelyeket azonnal megnyithatnak a betegek számának növekedésével.

Arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja az intézkedések enyhítésével kapcsolatban, Stevanović elmondta, „ennyit arról a lehetőségről, hogy bármi is megváltozik az óvintézkedésekkel. Egyre több a fiatal páciens, akiknek egy része 7-8 nap után érkezik, miután otthon kezelték magukat”.

Egyedül a távolságtartás, a maszkviselés és a védőoltás felvétele bizonyult megbízható intézkedésnek, de az a gond, hogy ezeket a bizonyítottan hatékony intézkedéseket nem tartják be eléggé, értékelte Stevanović.

„A covid-rendszerben működő kórházak igazgatói mind egyetértettek abban, hogy el kell indítani azt a kezdeményezést, hogy az egészségügyi dolgozók számára legyen kötelező a védőoltás. Ezzel első sorban magukat az egészségügyi dolgozókat védenénk meg, de nagyobb lenne úgy a koronavírusos, mint az egyszerű páciensek védettsége is, valamint nagyobb lendületet kapna a lakosság beoltása is”, tette hozzá Stevanović. (N1)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!