Janković: Olyan helyzetben vagyunk, amikor még túl korai lenne kinyitni a kávézókat

(Fotó: n1.rs)

2021. március 25. [10:16]

Betűméret:                     

Srđa Janković, a válságtörzs immunológusa az RTS-nek elmondta, hogy az újonnan fertőzöttek aránya továbbra is magas, illetve, hogy a kórházak tele vannak. Szerinte a helyzetnek először le csillapodnia, addig semmiképp nem ajánlják a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok újranyitását, ám azt a vírushelyzet függvényében újratárgyalják majd rendszeresen.

“Alkalmatlan most, hogy erről beszéljünk, attól függ, stabilizálódik-e a helyzet, a kórházak tele vannak, nem beszélhetünk enyhítésről. Hülyeség lenne javulásról beszélni, az enyhébb rendelkezésekről még beszélni is meggondolatlanság. A 14 napra való hosszabbítását kértük a rendelkezéseknek, úgy fest, ez megakadályozta a teljes katasztrófát, hiszen az egészségügyi rendszer túlterhelt, csak a legsúlyosabb eseteket fogadják a kórházak”- mondta Janković.

A szakember elmondása szerint jelenleg a brit mutáció terjed leginkább, amely fertőzőbb, de az nem igazolódott, hogy agresszívabb lenne. Az immunológus arra kérte a lakosságot, hogy mielőbb jelentkezzenek az orvosuknál, amennyiben tüneteket észlelnek, hogy időben megkezdődhessen a gyógyítás.

Mikor hat majd a védőoltás a járványgörbe alakulására?

Janković elmondása szerint a tömeges oltás végrehajtása ebben a pillanatban, amikor rengeteg a fertőzött, igen nagy kihívás.

“Sokan vannak, akik a védőoltás előtt megfertőződtek és akkor betegednek meg, amikor már felvették az első oltást, viszont, akik mindkét oltást felvették, azok nagyon ritkán lesznek betegek”- mondta a válságtörzs szakembere, és hozzátette, a mindkét vakcinát felvevőknél 97% a védettség aránya.

“Azt várjuk, hogy minél többen felvegyék a védőoltást, hogy gyengüljön a járvány, jelenleg még csak a felnőtt lakosság ötöde vette fel az első oltást, valamivel kevesebben mindkettőt, viszont azt hangsúlyozni kell, hogy a védőoltás nem váltja ki a járvány ellenes intézkedéseket, hiszen az egészségügyi rendszer és a társadalom is veszélyben van”- állítja az immunológus.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz a válságtörzs legközelebbi ülése, pontosan nem tudott válaszolni, viszont várhatóan a napokban döntenek a jövő hétre vonatkozó járványügyi intézkedésekről és szabályokról. (RTS)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!