Egyesítheti-e Boris Tadić a szerbiai ellenzéket?

Boris Tadić
Boris Tadić (Fotó: Danas)

2020. szeptember 16. [11:24]

Betűméret:                     

Az ellenzéki pártok többsége eleget tesz Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt vezetője meghívásának, és jelen lesznek az általa összehívott mai egyeztetésen, mert fontosnak tartják, hogy beszélgessenek Aleksandar Vučić autokrata és nem demokratikus rezsimjének megdöntéséről, írja a Danas.

Ugyanakkor vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy Tadić egy megkopott, kiégett politikus, aki nagy mértékben felelős a jelenlegi, nem demokratikus rezsim kialakulásáért, ezért ő nem lehet az ellenzék újabb összejövetelének szervezője.

Szerbia egykori elnöke ugyanakkor azt mondja: attól, hogy ő javasolta ezt a kezdeményezést, az nem jelenti azt, hogy ő szeretné a vezető szerepét is betölteni az ellenzéken belül, a stratégia pedig, amelyet javasol, éppen annak a harcnak a megszakítására irányul, hogy ki legyen az első a Titanicon.

„Ebben a tekintetben a hiúság nem lehet indok arra, hogy valaki ne jöjjön el a találkozóra, amelyre meghívtam”, közölte Tadić a mai összejövetel előtt, amelyet a Szociáldemokrata Párt helyiségeiben tartanak meg.

Arra is emlékeztet, hogy a nemrég megtartott parlamenti választások után már közölte: egy oszlop nem lehet realista megoldás és bebizonyosodott, hogy ez a projekt több hasznot hozott Vučićnak, mint az ellenzéknek.

„Ezért javasolom azt a stratégiát, amelyről úgy vélem, hogy a legjobb és a leggyorsabb győzelmet jelentheti e fölött a rezsim fölött, mert ezzel a stratégiával a köztünk lévő különbségek végre a hasznunkra, és nem a kárunkra válnának. Ez az első alkalom, hogy ilyen kezdeményezéssel éltem az elmúlt nyolc évben, mert eddig szerettem volna esélyt adni minden más ellenzéki vezetőnek, hogy álljanak elő a saját javaslataikkal”, közölte Tadić és hozzátette: reméli, hogy az ellenzék eleget tesz a felkérésnek, mint ahogy ő is bizalommal fordult eddig minden javaslat felé. (Danas)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!