Kormányalakítási tárgyalások: Négy változat van az asztalon

A pártelnök szerint az emberek új arcokat akarnak látni
A pártelnök szerint az emberek új arcokat akarnak látni (Fotó: Tanjug)

2020. augusztus 1. [8:15]

Az új szerbiai kormány összetételére vonatkozóan négy változat van játékban, írja a Szerb Haladó Párton (SNS) belüli konzultációkra utalva a belgrádi sajtó.

Ezek pedig: az SNS koalícióra lép a szocialistákkal és a kisebbségi pártokkal, vagy: a koalíciós partnerek az Aleksandar Šapić vezette tömörülés és a kisebbségi pártok lesznek, vagy: Šapić, a szocialisták és a kisebbségi pártok vagy pedig, negyedik lehetőségként: a kormányba csak a legerősebb párt, vagyis az SNS és a kisebbségi pártok kerülnek be.

Ezekről a lehetőségekről Aleksandar Vučić elnök beszélt pártja leendő képviselőivel és az SNS elnökségével folytatott beszélgetéseit követően, amelynek fő témája a parlament és a kormány megalakítása volt.

Vučić elmondta, meghallgatott minden, párton belüli véleményt. A belgrádi sajtó ugyanakkor úgy tudja,

a SNS tisztségviselőinek fele a szocialistákkal való együttműködés folytatása ellen volt.

Vučić azt üzente, a koalíciós partnerekről az SNS főbizottsága is hamarosan véleményt mond.

Több új arcot, több fiatalt

“Eltérő vélemények merültek fel, de a túlnyomó többség azon a véleményen volt, hogy elég sok mindenen változtatni kell. Az emberek új arcokat akarnak látni a parlamenti padsorokban és a kormányban is, de főként egyes önkormányzati szinteken. Több fiatalt kell helyzetbe hozni”, mondta az elnök, aki hozzátette, az új parlament megalakulását követően, amire az elkövetkező napokban sor is kerül, folytatni fogják a kormányalakítási tárgyalásokat, hogy az egész folyamat augusztus 25-éig lezáruljon. Ugyanakkor elvetette azon kritikákat, melyek szerint a kormányalakítás túlságosan is elhúzódik. “A választások után kevesebb, mint két hónappal lesz kormányunk és az egészet az alkotmányos és törvényes határidők előtt le fogjuk zárni”, tette hozzá. (Novosti)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!