Šarićot pénzmosásért kilencévi börtönbüntetésre ítélték

(Fotó: N1)

2020. július 31. [15:39]

A különleges bíróság tanácsa kilencévi börtönbüntetésre ítélte Darko Šarićot, mint annak a bűnszervezetnek a vezetőjét, amely több mint 20 millió eurónyi pénz „mosásáért” felelős, amely összeg feltételezhetően kokaincsempészésből ered. Šarić nem volt jelen az elsőfokú ítélet kimondásánál.

A belgrádi felsőbíróság közleménye szerint Šarić összesen kilencévi börtönbüntetést kapott oly módon, hogy előzőleg a bíróság „egyenként elítélte: folyamatos pénzmosásért hét évre, pénzmosásra serkentésért pedig négy évre”.

Šarić ellen mintegy öt tonna kokain csempészéséért és terjesztéséért párhuzamosan is folyik eljárás. A kábítószert a „Balkáni harcos” fedőnevű akció során foglalták le, ezért már kimondták a 15 év börtönbüntetést, de az ügy jelenleg a fellebbviteli bíróságon várja végkifejletét.

Emlékeztetőül: a szervezett bűnözés elleni ügyészség maximális büntetést követelt azért, mert „piszkos” pénzt dobtak be a szerbiai pénzügyi folyamatokba, míg a védelem felmentő ítéletet kért azzal érvelve, hogy Šarić pénze legális gazdálkodásból származik.

A vádirat szerint Darko Šarić a kábítószer-eladásból származó pénzen vállalatokat, termőföldet és más ingatlanokat vásárolt fel vagy vett bérbe, túlnyomórészt Vajdaság területén.

Az ügyészség állítása szerint ezt offshore vállalatokon keresztül valósította meg, amelyeket Amerikában alapított, továbbá montenegrói vállalatainak közvetítésével, a maga szervezte bűnözői csoport segítségével, amelyben minden tagnak megvan a maga meghatározott szerepe. (N1)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!