Šarčević: A szülők dönthetnek, hogy gyermekük iskolába járjon vagy otthonról kövesse az oktatást

(Fotó: Tanjug)

2020. július 30. [19:55]

Mladen Šarčević oktatási miniszter ma közölte, hogy az általános iskolás diákok szülei eldönthetik, hogy az elkövetkező tanévben gyermekük járjon-e iskolába, vagy pedig otthonról, online kövessen a tanítást.

Kiemelte, hogy az iskolába járás elsősorban az általános iskolák alsós osztályaiba járó diákjai számára előnyös, a törvény szerint ugyanis 12 éves korig nem maradhatnak otthon felügyelet nélkül. Pedagógiai szempontból pedig az iskolakezdő elsősök számára fontos az élőben történő tanítás, mert be kell illeszkedniük az iskolai környezetbe.

A miniszter a Tanjugnak elmondta, hogy az általános iskolásoknak szeptember 1-jétől négy tanórájuk lesz az iskolában, az órák pedig 35 percesek lesznek. Októbertől pedig a nyolcadikos tanulóknak lehet már több tanórájuk.

Délelőtt 8 és 11 óra között az elsős és másodikos tanulók járnak majd iskolába, 11 és 14 óra között a harmadikos és negyedikes diákok, 14 és 17 óra között az ötödikesek és hatodikosok, 17 és 20 óra között pedig a hetedikesek és nyolcadikosok.

A váltások között alaposan fertőtlenítik a tantermeket, valamint kötelező lesz az orvosi előírások betartása, vagyis a diákoknak és a tanároknak is maszkot kell viselniük, és hogy tanulónként biztosított legyen a 4 négyzetméteres terület, a tanteremben nem lehet több 15 tanulónál.

Az élőben történő tanítás mellett a szülők választhatják az online tanítást is azzal, hogy gyermekük köteles az iskolába menni feleltetéskor, hogy osztályzatot szerezzen.

A miniszter szerint a középiskolai oktatásnak megvan a maga sajátossága, mert különböző munka folyik a gimnáziumokban, a szakközépiskolákban, illetve a duális oktatási modell alapján működő iskolákban.

A középiskolákban főként kétváltásos rendszer lesz, vagyis hetente változik az élőben történő és az online oktatás. Az egyik héten az iskolai oktatásban az első és második osztályos tanulók vesznek részt, míg a harmadik és negyedik osztályosok online követik az oktatást. A következő héten pedig fordítva.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!