Lončar: Kifizetik az ügyeletességet, a stimulációkat és a túlórákat

(Fotó: Danas)

2020. július 30. [16:38]

„A covid-rendszerben dolgozó orvosoknak és nővéreknek kifizetik az ügyelet után járó maximális számú munkaórát, valamint a stimulációkat és a túlórákat is”, mondta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.

Szerinte ezzel megoldódik azon foglalkoztatottak bérének a kifizetése, akik a koronavírusos fertőzöttekkel dolgoznak. A bérek kifizetésének problémája egy hónappal ezelőtt jelentkezett.

A niši klinikai központ covid-rendszerben dolgozó orvosai arra panaszkodtak, hogy a nem koronavírusos páciensekkel dolgozó kollégáikkal ellentétben, a 80 munkaóra után nekik csupán 40-et fizetnek ki. Lončar ezzel kapcsolatban elmondta, hogy őt is megkeresték ezekkel a problémákkal, amelyet meg is oldottak.

A miniszter elmagyarázta, hogy a nem koronavírusos páciensekkel dolgozó orvosok 24 órán át ügyelhettek, amelyet a törvény és az egészségügyi intézmények statútuma is elismer, a vasárnapi ügyelet értéke valamivel több mint 100 euró dinárban átszámítva, a szombati ügyeleté pedig ettől valamivel kevesebb.

Lončar egy niši laboratórium megnyitóján elmondta, hogy az egészségügyi rendszer nem tudhatta előre, hogy olyas valami fog történni, mint a koronavírus-járvány. Az orvosok és nővérek pedig nem dolgozhatnak védőfelszerelésben 4 óránál tovább, ezért szünetet kell tartaniuk.

A miniszter szerint ezért jelentkezett egy adott pillanatban a probléma, mert a nem covid-rendszerben ügyelők számára ki tudták fizetni a pénzt, viszont a covid-rendszerben ügyelők esetében ez különböző törvényi és bürokráciai problémákba ütközött.

„Igazából a covid-rendszerben dolgozók nem ügyeltek 12 vagy 24 órán át folyamatosan, mivel négy óra után szünetet kell tartaniuk, aztán dolgozhatnak megint. Ezért döntöttünk úgy, hogy a covid-rendszerben dolgozók számára a maximális óraszámot fizetjük ki az ügyeletért, és nem csak azt, hanem a stimulációt és a túlórát is‟, tette hozzá Lončar.

A miniszter kiemelte azt is, hogy az egészségügyi dolgozók igazi hősök, és bármennyit is fizetnek nekik, az nem elegendő azért a munkáért, amelyet végeznek. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!