Kon: Belgrádban már kevésbé terjed a vírus

(Fotó: RTV)

2020. július 30. [13:08]

Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja elmondta, hogy enyhül a járvány terjedése Belgrádban, ez pedig a covid-kórházakba jelentkezők és a vizsgálatok számán látszik.

A Pink televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy csökken a pozitív PCR-tesztek száma is.

„Csökken a pozitív PCR-tesztek száma, tegnap már csak 8 százalékos volt, korábban ez az arány 20-30 százalékos volt, és itt az elmúlt tíz napról beszélek. Egyes kórházakban a pozitív esetek száma elérte a 80 százalékot is”, közölte Kon.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hol a legkritikusabb a helyzet, elmondta, hogy ez a település most Bujanovac, illetve az egész Pčinjski körzet, viszont a kisebb közösségekben is viszonylag gyorsan ellenőrzés alá tudják vonni a helyzetet.

Belgrádban az volt a gond, hogy a fertőzöttek közel 60 százalékának esetében nem tudták, hogy kikkel voltak kapcsolatban a megfertőződéskor, így nem tudták, hogy milyen csoportokról van szó.

Az epidemiológus szerint nagyon fontos a házi karanténban lévők ellenőrzése.

Az is megtörtént Szerbiában, de a világ más országaiban is, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkezők is változásokat tapasztaltak a tüdejőkön, valamint az antitestek eltűnnek, így az emberek ismét megfertőződhetnek.

„Hogy az immunitás meddig tart, azt nehéz megmondani. Az is előfordul, hogy eltűnnek az antitestek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs meg az immunitás. Voltak olyan esetek is, hogy akik pozitívak voltak, ismét megfertőződtek”, tette hozzá Kon.

Elmondása szerint az Együtt a covid ellen petíció további erőt adott neki.

A virológusok, infektológusok, epidemiológusok és immunológusok, akik harcolnak a koronavírus ellen, napi szinten hallatják hangjukat, és egyre több ötletük van arra vonatkozóan, hogy miként lehetne betartatni az óvintézkedéseket, emelte ki Kon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!