Vučić: Belgrád semmit sem tud a „végső megállapodásról”, az EU nem cáfolta meg Hotit

(Fotó: Tanjug)

2020. július 30. [12:32]

Betűméret:                     

Aleksandar Vučić szerb elnök ma kijelentette: meglepődött Avdullah Hoti, a koszovói ideiglenes intézmények kormányfőjének nyilatkozatán, mely szerint Brüsszelben megkezdték a végső megállapodás összeállítását, és hozzátette: Belgrád semmit sem tud erről.

„Meglepett ez a kijelentés, amelyet senki sem cáfolt meg Brüsszelből, csak a mi sajtónk cikkeit cáfolták, amelyek csupán Avdullah Hoti kijelentését közölték”, mondta Vučić.

Vučić: Nem támogatom, hogy a szerb képviselők Kninbe menjenek

A szerb államfő azt is közölte ma, hogy személy szerint nem tudja támogatni a szerb nép politikai képviselőinek jelenlétét Kninben, ahol a Vihar hadművelet évfordulóját ünneplik majd, de azt mondta: törekszik megérteni azt is, ha mégis így döntenek az emberek.

„Számunkra ez nem traumás tapasztalat, hanem etnikai tisztogatás súlyos bűnténye”, mondta Vučić és hozzátette: Szerbia elkötelezett a jobb kapcsolat mellett Horvátországgal, de annak nem szabad megalázónak lennie Szerbiára és a szerb népre nézve.

Vučić: Sikerült csökkentenünk a koronavírus okozta válság negatív hatását

Szerbia elnöke elmondta, hogy a szerb kormány ma fogadja el a gazdaságot segítő újabb intézkedéseket, hogy csökkentse a koronavírus okozta válság negatív hatását.

Közölte, hogy az új intézkedéscsomag további két hónap halasztást tesz lehetővé a bankoknál a hiteltörlesztésre, valamint az adók és járulékok befizetésének elhalasztására, amely mintegy 30 milliárd dinár további kiadást jelent a köztársasági költségvetés számára.

Az ipari növekedés júniusban 2,6 százalékos volt, magasabb mint tavaly júniusban

Vučić közölte továbbá, hogy Szerbia gazdasági növekedése a 2020-as év második negyedében nem csak európai, hanem világviszonylatban is az egyik legjobb lesz.

„2020 júniusában az ipar 2,6 százalékkal növekedett a tavalyi időarányoshoz viszonyítva, ami egy kicsit furcsa és hihetetlen eredménynek számít”, hangsúlyozta Vučić.

A mi politikánk a béke és a stabilitás, ezért vagyunk benne lényegében a dialógusban

Szerbia politikájának az alapja a béke és a stabilitás megőrzésén úgy a saját polgárai, mint az egész régió számára, ezért is egyeztünk bele lényegében, hogy részt vegyünk az Európai Unió közvetítésével megszervezett párbeszédben, amely a Pristinához fűződő kapcsolatunkról szól, hogy megoldjuk végre a több évszázados problémát, a szerbek és az albánok érdekeit is szem előtt tartva, közölte ma a szerb államfő.

„Ezért is van teljes mértékben felkészülve a Marko Ðurić vezette delegáció a tárgyalásokra, minden gazdasági kérdéskörben, valamint a kitelepített és az eltűnt személyek kérdésében is”, mondta a sajtótájékoztatón Vučić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!