Nyugat-Balkán vezetőinek video-csúcstalálkozója: Vučić azt üzente, hálásak vagyunk az EU-nak, de nem kell alábecsülnünk saját erőnket

(Fotó: Mondo)

2020. július 29. [20:28]

Mélységesen hálásak vagyunk az Európai Unió pénzügyi támogatásáért, de ez nem lehet kifogás számunkra, hogy mi magunk még inkább hozzájáruljunk saját gazdaságunk megerősítéséhez, közölte ma Aleksandar Vučić.

A szerb államfő ezt a Nyugat-Balkán vezetőinek video-csúcstalálkozóján jelentette ki, amit a washingtoni Atlanti Tanács szervezett.

„Nem kellene alábecsülnünk saját erőnket, mindazt az erőt, amit a kezünkben tartunk a régióban, hanem mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy igazi bizalmat építsünk ki a régióban”, mondta Vučić.

A szerb elnök megjegyezte, hogy a csúcstalálkozó minden résztvevője az európai beruházási csomagról beszélt, amiért minden ország, így Szerbia is, mélységesen hálás Európának, de kiemelte: mi magunk is hozzájárulhatunk a saját gazdaságunk erősítéséhez.

Ennek tükrében közölte azt is, hogy a teherautók a belső határokon évente 26 millió órát várakoznak, vagyis az ügyviteli költségek 7 százalékát csökkenthetnénk, ha véget vetnénk a bürokratikus folyamatoknak.

„Ez azt jelenti, hogy több pénzt tudnánk megtakarítani, mint amennyit bárkitől is kaphatunk Európából”, mondta az államfő.

Mindegy, hogy valaki előrébb van-e a többieknél az európai úton, hiszen fizikailag mindannyian a Nyugat-Balkánon maradunk, tette hozzá.

„A Balkánhoz tartozunk, és szeretnénk igazi gazdasági környezetet létrehozni, nem csak saját magunk, hanem a régióbeli barátaink számára is. Ha megoldjuk a saját problémáinkat, akkor jobban fog tisztelni és értékelni bennünket nem csak az EU, de az USA is”, emelte ki Vučić.

Bármennyire is nagyok vagyunk, mi kis országok vagyunk, és egyedül semmit sem tudunk elérni, fogalmazott Szerbia elnöke.

Rámutatott arra is, hogy mindenki részt vesz minden eseményen, hogy ne legyenek fekete bárányok, de hozzátette: a találkozóknak kell, hogy legyen értelme és eredménye.

Vučić jó ötletnek tartja, hogy havi szinten rendezzenek csúcstalálkozót, mert így tudják követni, hogy minden megbeszélt dolgot végrehajtottak-e.

Arra is emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt Angela Merkel német kancellár beszélt arról a kezdeményezésről, amelynek keretében autópályát építenének ki Niš és Pristina között. Vučić szerint nem Merkel hibája az, hogy ennek az ötletnek a megvalósítása még mindig várat magára. Reménye szerint meg fog valósulni ez a projekt, és így a szerbek és az albánok jobban megismerhetik egymás országának eddig ismeretlen oldalát.

Vučić elmondta azt is, hogy az EU után a Nyugat-Balkán Szerbia számára a második legnagyobb piac a kivitel tekintetében, és mindent meg kell tenni, hogy elhárítsák a jelenleg meglévő akadályokat. Ugyanígy vélekedik a Belgrád és Pristina közötti politikai összetűzésről is, de nem tud teljesen optimista lenni ebben a kérdésben, zárta gondolatait Vučić. (Mondo, Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!